Κοινή επιστολή Ιταλίας - Ισπανίας στην Κομισιόν να ανοίξουν ταχύτερα τα σύνορα

Κοινή επιστολή Ιταλίας - Ισπανίας στην Κομισιόν να ανοίξουν ταχύτερα τα σύνορα

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε κοινή επιστολή της ιταλικής και της ισπανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία ζητείται να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό τα σύνορα των χωρών μελών της Ένωσης.

Οι δυο πρωθυπουργοί, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και πάλι η πλήρης ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό της Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, με κριτήρια ασφαλείας τα οποία μπορούν να καθοριστούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, αναφέροντας ότι «συντονισμένα, χωρίς διακρίσεις και με βάση σαφή και διαφανή επιδημιολογικά κριτήρια».

Παράλληλα, ζητούν την υιοθέτηση κοινών υγειονομικών κριτηρίων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τομέα των μεταφορών, με πρωτόκολλα που να υπογραφούν από όλες τις χώρες μέλη.

«Ιταλία και Ισπανία βιάζονται να φτάσουμε σε έναν σαφή καθορισμό των κανόνων, ώστε η τουριστική περίοδος να μπορέσει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, καθώς και αυτές εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό (που στις δύο περιπτώσεις επηρεάζει το 12-13% του ΑΕΠ) βιάζονται τώρα για έναν σαφή ορισμό των κανόνων, επειδή η τουριστική σεζόν μπορεί να ξεκινήσει σύντομα.

Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει ξανά τα σύνορά της στις 3 Ιουνίου, η Ισπανία θα το πράξει στα τέλη του μήνα (αλλά τα χερσαία σύνορα με την Πορτογαλία και τη Γαλλία ενδέχεται να έχουν ήδη ανοίξει ξανά στις 22 Ιουνίου), αναφέρεται στο δημοσίευμα.

AP Photo/Francisco Seco, Pool