Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων εν μέσω εντάσεων στη Θαλάσσια της Νότιας Κίνας

Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων εν μέσω εντάσεων στη Θαλάσσια της Νότιας Κίνας

Φιλιππίνες και ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα δύο εβδομάδες στρατιωτικών γυμνασίων με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι ασκήσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, ξεκινούν αφού η Μανίλα κατηγόρησε πρόσφατα την Κίνα για «επιδρομές» εκατοντάδων σκαφών επανδρωμένων από πολιτοφυλακές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Από την πλευρά τους Κινέζοι διπλωμάτες αρνούνται τον ισχυρό των Φιλιππινέζων.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Φιλιππίνων ανέφεραν ότι τα πολεμικά γυμνάσια «Μπαλικατάν» θα τελειώσουν στις 23 Απριλίου και θα περιλαμβάνουν 1.000 στρατιωτικές μονάδες από σχεδόν 8.000 τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημία.

Σε ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ντελφίν Λορέντζανα είπε ότι οι κοινές ασκήσεις θα "ενισχύσουν τις δυνατότητές μας στην αντιμετώπιση παραδοσιακών και μη παραδοσιακών προκλήσεων ασφάλειας εν μέσω της ολοένα και πιο περίπλοκης κατάστασης στην περιοχή".

Ο Λορεντζάνα και ο ομόλογός του στις ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική κλήση την Κυριακή για να συζητήσουν τις ασκήσεις, την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας.