Κίνα: «Θύμα λογοκρισίας» επιστολή Ευρωπαίων διπλωμάτων για στενότερη συνεργασία

Κίνα: «Θύμα λογοκρισίας» επιστολή Ευρωπαίων διπλωμάτων για στενότερη συνεργασία

Οι μέχρι τώρα χαμηλοί τόνοι που κρατά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Κίνα με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, εν αντιθέσει με ορισμένα κράτη μέλη και τις ΗΠΑ, φαίνεται να μην λαμβάνονται υπόψη από το Πεκίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico, η Ημερήσια της Κίνας όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος δημοσίευσε επιστολή Ευρωπαίων διπλωμάτων η οποία καλούσε το Πεκίνο για στενότερη συνεργασία, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο η επιστολή των Ευρωπαίων έπεσε θύμα λογοκρισίας καθώς εκφράσεις όπως "ελευθερία του τύπου" και "ανθρώπινα δικαιώματα" κόπηκαν από το ΚΚ. 

Την πλήρη επιστολή έδωσαν στη δημοσιότητα, οι πρεσβείες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Αρμόδιας Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης δήλωσε ότι "Η ΕΕ συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου σε ολόκληρο τον πλανήτη."

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν αντιθέσει με τα ευρωπαϊκά όργανα, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν κρατήσει πιο επικριτική στάση απέναντι στους χειρισμούς του Πεκίνου.

Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, το Βερολίνο έχει ζητήσει "σαφείς απαντήσεις" κάνοντας λόγο για "απόδοση ευθυνών" κυρίως μετά και την αύξηση, από τις αρχές της Γουχάν του αριθμού των θανάτων κατά 50%. "Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Γουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν", δήλωσε προσφάτως ο Μάας.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του κορονοϊού από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι "υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε."

AP Photo/Mark Schiefelbein