Κίνα: Στην αντεπίθεση για τις διαδηλώσεις «I can't breathe» και τον ΠΟΥ

Κίνα: Στην αντεπίθεση για τις διαδηλώσεις «I can't breathe» και τον ΠΟΥ

Η Κίνα δεν θα αφήσει αναπάντητες τις απόπειρες των ΗΠΑ να βλάψουν τα κινεζικά συμφέροντα, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, ασκώντας κριτική στην απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει τέλος στα ειδικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ αλλά και να λάβει μέτρα εναντίον Κινέζων φοιτητών και επιχειρήσεων.

Το Πεκίνο θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα ασφάλειας και ανάπτυξής του, είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι η διμερής συνεργασία θα ήταν επωφελής και για τις δύο χώρες. «Κάθε δήλωση ή ενέργεια που βλάπτει τα συμφέροντα της Κίνας θα προσκρούσει σε μια σταθερή αντεπίθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιζιάν.

Κινεζική αντίδραση για τις ταραχές στις ΗΠΑ και την αποχώρηση Τραμπ από τον ΠΟΥ

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τη «χρόνια ασθένεια» του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία, που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις σ' ολόκληρη τη χώρα.

Οι ταραχές που σημειώνονται σε αμερικανικές πόλεις αποτελούν ένδειξη «της σοβαρότητας του προβλήματος του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν.

O Λιτζιάν μάλιστα έκανε retweet δεκάδες δηλώσεις και σχόλια, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μια άλλη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας η Χούα Τσούνγινγκ έγραψε στο Twitter I can’t breathe", δανειζόμενη το σύνθημα των διαδηλωτών στις ΗΠΑ – και τις τελευταίες κουβέντες του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του αστυνομικού που τον συνέλαβε. Στην ίδια ανάρτηση, η εκπρόσωπος πρόσθεσε ένα στιγμιότυπο του Αμερικανού ομολόγου της που επικρίνει την καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Εξάλλου το Πεκίνο υποσχέθηκε σήμερα να απαντήσει στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να περιορίσει την είσοδο κινέζων πολιτών στην αμερικανική επικράτεια και να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο κινέζος εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι «εθισμένες στο να παραιτούνται» και πως η αποχώρησή τους αποκαλύπτει ότι επιδιώκουν την πολιτική της ισχύος και τη μονομέρεια.

Ο Ζάο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η διεθνής κοινότητα διαφωνεί με την εγωιστική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην αντεπίθεση τα Κινέζικα ΜΜΕ για τις διαδηλώσεις "I can't breathe" στις ΗΠΑ 

Στην αντεπίθεση έχει περάσει εξάλλου και το Κομμουνιστικό Κομμα της Κίνας διά των κρατικών μέσων ενημέρωσης με αφορμή τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ για υποκρισία. 

Δημοσιεύματα στον κινεζικό τύπο και δη σε αγγλόφωνα μέσα όπως η China Daily και η Global Times και το πρακτορείο Xinhua επιχειρούν μία σύγκριση των όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ - μετά την έγκριση από την Κίνα της νομοθεσίας για το Χονγκ Κονγκ - περνάει το Πεκίνο.

Το πρακτορείο Xinhua εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ για να αναστείλει την ανάπτυξη της Κίνας, "όμως τώρα θα πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά".

"Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κάποτε χαρακτήρισε τις βίαιες διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ “ένα όμορφο θέαμα”. Οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορούν τώρα να απολαύσουν αυτό το θέαμα από τα παράθυρά τους", έγραψε το Σάββατο ο Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτης της Global Times.