Κίνα: Kαταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για τα ρεπορτάζ στην Ουχάν

Κίνα: Kαταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για τα ρεπορτάζ στην Ουχάν

Η Ζανγκ Ζαν η οποία επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, κάνοντας ρεπορτάζ στην Ουχάν κατά το ξέσπασμα της πανδημίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την πρώην δικηγόρο Ζανγκ ότι «επέλεξε τη σύγκρουση και προκάλεσε προβλήματα» – συχνή κατηγορία για κυβερνητικούς επικριτές – και πρότειναν φυλάκιση μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών.

Η Ζανγκ η οποία ασκούσε ερασιτεχνικά τη δημοσιογραφία, κρατούνταν από τον Μάιο ως ύποπτη για «διαμάχες και πρόκληση προβλημάτων και, είχε κατηγορηθεί επισήμως τον Νοέμβριο.

Στο κατηγορητήρια αναφερόταν μεταξύ άλλων πως απέστειλε «ψευδείς πληροφορίες μέσω μηνυμάτων, βίντεο και άλλων τρόπων μέσε από (πλατφόρμες όπως) τα WeChat, Twitter and YouTube».

Επίσης κατηγορήθηκε πως δέχθηκε να δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης «διαδίδοντας με δόλο» πληροφορίες για τον κορωνοϊό στη Γουχάν.

Η Ζανγκ σε ένα βίντεο, κατά τη διάρκεια της αυστηρής καραντίνας  στη Ουχάν, μαγνητοσκόπησε ένα διάδρομο νοσοκομείου γεμάτο από  ασθενείς με κοροναϊό με παροχή οξυγόνου. Σε ένα άλλο, τράβηξε ένα κέντρο υγείας, σημειώνοντας ότι ένας άντρας είπε ότι χρεώθηκε για ένα τεστ κορονοϊού, παρόλο που οι κάτοικοι πίστευαν ότι τα τεστ θα ήταν δωρεάν.

Πιστεύεται ότι είναι ο τέταρτος ανεξάρτητος Κινέζος δημοσιογράφος που «εξαφανίστηκε» μετά τις πληροφορίες της από την Ουχάν, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τη δημοσιογράφο.

Η ΜΚΟ του Δικτύου Υπερασπιστών των Κινέζων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD) καταγγέλλει ότι κρατούνται άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά.