Καθολικό lockdown στην Αυστρία - Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από 1η Φεβρουαρίου

Καθολικό lockdown στην Αυστρία - Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από 1η Φεβρουαρίου

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και καθολικό lockdown, που περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους, ανακοινώθηκε στην Αυστρία. Ραγδαία εξακολούθησε να είναι η αύξηση των κρουσμάτων και την τρίτη μέρα μετά την επιβολή lockdown για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, οι κυβερνήτες κάποιων επαρχιών πίεζαν την κυβέρνηση αναφέροντας ότι θα προχωρήσουν μόνοι τους στη λήψη μέτρων.

Το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

«Εξαιρούνται» από το lockdown οι μαθητές, δεδομένου ότι σχολεία και νηπιαγωγεία μπορούν να λειτουργήσουν.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό

Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τη 1η Φεβρουαρίου. Η Αυστρία, γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.

«Ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι να εμβολιάσουμε τους ανεμβολίαστους, αντί να αποκλείσουμε τους εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες, «δεν καταφέραμε να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι.

Επέκρινε τις «ανεύθυνες» εκστρατείες κατά των εμβολίων από Αυστριακούς πολιτικούς, λέγοντας: «Υπάρχουν πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, που έχουν κάνει εκστρατεία κατά του εμβολιασμού. Οι συνέπειες αυτού είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ και ο τεράστιος ανθρώπινος πόνος».

«Αυτή η απόφαση δεν μας έρχεται εύκολα. Κανείς από εμάς δεν απολαμβάνει τη λήψη μέτρων που θέτουν όρια στην ελευθερία», είπε ο Schallenberg. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη γιατί «πάρα πολλοί ανάμεσά μας έχουν ενεργήσει χωρίς αλληλεγγύη».

Ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mückstein ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το lockdown θα σπάσει το τέταρτο κύμα, και η διέξοδος από το πέμπτο κύμα είναι ο εμβολιασμός, ο εμβολιασμός, ο εμβολιασμός».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα προχώρησε σε Lockdown για εμβολιασμένους

Lockdown για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού τέθηκε από  Δευτέρα στην Αυστρία.

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Τα σχολεία παραμένουν προς τα παρόν ανοικτά, αλλά υπάρχει η προτροπή προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν είναι δυνατόν. Ισχύει επίσης ισχυρή προτροπή για τηλεργασία.

Στο 65% ο εμβολιασμός

Περίπου το 65% του πληθυσμού στην Αυστρία είναι πλήρως εμβολιασμένο έναντι της Covid-19, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη δυτική Ευρώπη. Η Αυστρία έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην ήπειρο, με τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να διαμορφώνεται σε 925 ανά 100.000 ανθρώπους.

Ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Καθώς ο καιρός ψυχραίνει και πλησιάζει ο χειμώνας, ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ευρώπη αυξάνεται, ωθώντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν και πάλι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ένα αντιδημοφιλές μέτρο.

Περίπου πριν ένα χρόνο είχε επιβληθεί εθνικό lockdown στη χώρα όταν το τότε κύμα της επιδημίας είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Τότε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε καταγραφεί ήταν 9.586.