Κατασχέθηκε ύποπτο πλοίο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη
Ιταλία

Κατασχέθηκε ύποπτο πλοίο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη

Στη σύλληψη του πλοιάρχου ενός φορτηγού πλοίου υπό σημαία Λιβάνου, το οποίο κατασχέθηκε στο λιμάνι της Γένοβας με την υποψία ότι μετέφερε όπλα, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, στη Λιβύη, προχώρησαν οι ιταλικές αρχές.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πλοίο Bana κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία στις 3 Φεβρουαρίου. Οι αρχές το ερεύνησαν αφού ένας από τους αξιωματικούς του είπε ότι φόρτωσε όπλα στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας και τα μετέφερε στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, στο φορτίο περιλαμβάνονταν άρματα μάχης, οβιδοβόλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα.

Το Bana θα έκανε το δρομολόγιο Μερσίνα-Γένοβα, όμως σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, Τούρκοι στρατιωτικοί που συνόδευαν το φορτίο είπαν στο πλήρωμα να δηλώσει ότι έπρεπε να δέσουν στην Τρίπολη επειδή αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, το πλοίο συνέχισε χωρίς φορτίο για τη Γένοβα προκειμένου να φορτώσει αυτοκίνητα στο ιταλικό λιμάνι, όπως δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας Φράνκο Κόζι.

Ο πλοίαρχος του Bana, ο Λιβανέζος Γιούσεφ Ταρτιούσι, συνελήφθη την Τετάρτη με την υποψία της απόκρυψης αποδείξεων και του επηρεασμού μαρτύρων. Οι ιταλικές αρχές αναλύουν τα συστήματα πλεύσης του Bana και τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος για να επαληθεύσουν την πορεία που ακολούθησε το πλοίο, αφού οι αναμεταδότες του έκλεισαν αφού απέπλευσε από τη Μερσίνα.