Κάλεσμα του Γ. Στόλτενμπεργκ σε νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου
Σύνοδος ΝΑΤΟ

Κάλεσμα του Γ. Στόλτενμπεργκ σε νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.

«Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές», δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ πριν αρχίσουν να φθάνουν οι ηγέτες για τη σύνοδο.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας … χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», είπε ο ίδιος.

Ρωσία και ατζέντα 2030

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην ατζέντα 2030.