Ιστορική νίκη του φιλοδημοκρατικού μπλοκ στο Χονγκ Κονγκ

Ιστορική νίκη του φιλοδημοκρατικού μπλοκ στο Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ιστορικής σημασίας νίκη κατήγαγε την Κυριακή το φιλοδημοκρατικο μπλοκ στις διαμερισματικες εκλογές του Χονγκ Κονγκ στέλνοντας έτσι ισχυρό μήνυμα τόσο στην τοπική κυβέρνηση όσο και στο Πεκίνο εν μέσω των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην ιστορία της πόλης.

Συγκεκριμένα το μπλοκ που αντιτίθεται στο Πεκίνο ελέγχει πια 17 από τα 18 διαμερίσματα της πόλης, με 380 συμβούλους έναντι 59 των φιλοκυβερνητικών. Σε ποσοστά οι δημοκρατικές δυνάμεις συγκέντρωσαν 57% της ψήφου ενώ οι αντίπαλοι τους το 41%.

Οι διαμερισματικες εκλογές σημαδεύτηκαν επίσης από μεγάλη συμμετοχή αφού περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες (70% των εγγεγραμμένων) ψήφισαν την ώρα που το 2015 είχε ψηφίσει το 47,2%.

Στις πρώτες της δηλωσεις η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ είπε ότι "θα ακούσουμε το μήνυμα των πολιτών και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε". Ωστόσο, η Λαμ, η πλέον αντιδημοφιλης κυβερνήτης στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ, αναμένεται αργά η γρήγορα να αντικατασταθεί από το Πεκίνο το οποίο "κινεί τα νήματα" όσο αφορά την τοπική κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις ελέγχουν πια τη συντριπτική πλειοψηφία των διαμερισμάτων του Χονγκ Κονγκ, η νίκη τους είναι συμβολικής σημασίας δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες τους είναι λιγοστές και ακόμα λιγότερες στην διαδικασία εκλογής του κυβερνήτη.

Οι σύμβουλοι που εκλέγονται ελέγχουν ένα μέρος των τοπικών δαπανών και στις καθημερινές αποφάσεις τους περιλαμβάνεται μια σειρά από θέματα που εκτείνονται από την ανακύκλωση και τα μέσα μεταφοράς έως τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Όσον αφορά την διαδικασία εκλογής του εκτελεστικού επικεφαλής της πόλης, αυτός επιλέγεται  από μια επιτροπή 1,200 μελών η οποία στο συντριπτικό της ποσοστό ελέγχεται από το Πεκίνο. Παρότι λοιπόν το φιλοδημοκρατικο μπλοκ διαθέτει πια και τους 117 συμβούλους που μετέχουν στην επιτροπή, οι πιθανότητες να προτείνει δικό του υποψήφιο είναι απειροελάχιστες.

Φωτογραφία: AP