Ιρλανδία: Χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς

Ιρλανδία: Χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς

Η Ιρλανδία χαλάρωσε σήμερα κάποια περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, έπειτα από μήνες lockdown, επιτρέποντας πλέον τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και την επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων με ραντεβού.

Αντιμέτωπη με ένα κύμα μολύνσεων που αποδόθηκε στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η Ιρλανδία, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επέβαλε για τρίτη φορά lockdown μετά τα Χριστούγεννα.

Κάποια από τα μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ανοίξει τα σχολεία, όμως τα περισσότερα παρέμεναν σε ισχύ.

Από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτιστικοί χώροι επαναλειτουργούν, ενώ κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο με ραντεβού.

Σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για το εμπόριο, περίπου 12.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα.

“Είναι η στιγμή που περίμεναν οι επιχειρήσεις σε όλη την Ιρλανδία”, σχολίασε ο Βαράντκαρ. “Αυτό ήταν το πιο μεγάλο σε διάρκεια lockdown από την αρχή της πανδημίας. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το τελευταίο”, πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν εντελώς από τις 17 Μαΐου. Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέσα στον Μάιο, αν και εξακολουθεί να συνιστά την τηλεργασία.

Η Ιρλανδία, όπου από covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 4.921 άνθρωποι, κατέγραψε μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στα δύο πρώτα κύματα της επιδημίας. Όμως μετά τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, στη χώρα παρατηρήθηκε έκρηξη κρουσμάτων, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου κατέγραφε το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στη χώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά της covid-19.