ΗΠΑ: Υπόσχεση Ερντογάν σε Τραμπ για προσωρινή παραμονή στη Συρία

ΗΠΑ: Υπόσχεση Ερντογάν σε Τραμπ για προσωρινή παραμονή στη Συρία

Την υπόσχεση ότι η «ζώνη ασφαλείας» που θα εγκαθιδρυθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα έχει προσωρινή διάρκεια έδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέιμς Τζέφρι, του Αμερικάνου ειδικού επιτετραμμένου για τη συριακή σύρραξη, σε δημοσιογράφους: «Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση — ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι — να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα».

Κατά τον Τζέιμς Τζέφρι, δεν συζητήθηκε στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις εάν θα προστεθούν και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Μάνμπιτζ, στην «ασφαλή ζώνη». Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η «ασφαλής ζώνη» εκτείνεται ως τα όρια της περιοχής όπου διεξάγει επιχειρήσεις ο στρατός της Τουρκίας, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας.

Σποραδικές συγκρούσεις στην Ρας αλ Άιν παρά την κήρυξη εκεχειρίας

Την ίδια στιγμή, σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα το πρωί στη Ρας αλ Άιν, μια πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναστολής της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για διάστημα 120 ωρών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σημειώνονται σποραδικά πυρά του πυροβολικού και μπορούμε να ακούσουμε πυρά στην πόλη Ρας αλ Άιν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Τσεϊλάνπινάρ, απέναντι από τη Ρας αλ Άιν, δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυροβόλων και βομβαρδισμών από το σημείο όπου βρίσκεται η συριακή πόλη.

Εχθές, ΗΠΑ και Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 120 ώρες.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Κούρδοι αντάρτες θα αποσυρθούν άμεσα από τη συμφωνημένη ζώνη ασφαλείας. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Αμερικανοί στρατιώτες θα διασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι μαχητές θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι στην επίτευξη της συμφωνίας ενεπλάκη και η Ρωσία. 

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις εφαρμόζουν από χθες βράδυ την κατάπαυση του πυρός

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει οριστικά τη στρατιωτική επέμβαση