Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις εφαρμόζουν από χθες βράδυ την κατάπαυση του πυρός

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις εφαρμόζουν από χθες βράδυ την κατάπαυση του πυρός

Η κουρδο-αραβική συμμαχία (Syrian Democratic Forces) ανακοίνωσε ότι από χθες εφαρμόζεται στην βορειοανατολική Συρία κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία η προσωρινή εκεχειρία, διάρκειας 120 ωρών, κατόπιν της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Τουρκικές διαβεβαιώσεις σε ΗΠΑ για προσωρινή παραμονή στη «ζώνη ασφαλείας»

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε σε αυτή των ΗΠΑ ότι η «ζώνη ασφαλείας» που θα εγκαθιδρυθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα έχει προσωρινή διάρκεια και δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη, σε δημοσιογράφους.

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση — ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι — να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Κατά τον Τζέιμς Τζέφρι, δεν συζητήθηκε στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις εάν θα προστεθούν και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Μάνμπιτζ, στην «ασφαλή ζώνη». Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η «ασφαλής ζώνη» εκτείνεται ως τα όρια της περιοχής όπου διεξάγει επιχειρήσεις ο στρατός της Τουρκίας, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP