ΗΠΑ: Οι ταραξίες στο Καπιτώλιο σκόπευαν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν αξιωματούχους

ΗΠΑ: Οι ταραξίες στο Καπιτώλιο σκόπευαν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν αξιωματούχους

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε μια δυσοίωνη νέα εκτίμηση της πολιορκίας του Καπιτωλίου από οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Σε χθεσινό δικαστικό έγγραφο αναφέρει ότι οι ταραξίες είχαν στόχο «να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους».

Οι εισαγγελείς αναφέρουν τα παραπάνω σε έγγραφο με το οποίο ζητείται από δικαστή να τεθεί υπό κράτηση ο Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ο οπαδός των θεωριών συνωμοσίας του QAnon από την Αριζόνα, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη φωτογραφία στην οποία εικονίζεται φορώντας κέρατα στο κεφάλι να στέκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το υπόμνημα για την κράτησή του, το οποίο συνέταξαν δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αριζόνα, υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την έρευνα του FBI για τον Τσάνσλεϊ, αποκαλύπτοντας ότι ο Τσάνσλεϊ άφησε σημείωμα στον Πενς, στο οποίο τον προειδοποιεί ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

«Ισχυρά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται λόγια και πράξεις του ιδίου του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο, υποστηρίζουν ότι η πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να συλλάβουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Το Reuters δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να επικοινωνήσει με τον δημόσιο συνήγορο που εκπροσωπεί τον Τσάνσλεϊ για να σχολιάσει την είδηση αυτή. Ο Τσάνσλεϊ προβλέπεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου σήμερα.

Η αξιολόγηση αυτή των εισαγγελέων γίνεται την ώρα που εισαγγελείς και ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να απαγγέλλουν πιο σοβαρές κατηγορίες σε σχέση με τις βιαιότητες της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που αποκαλύφθηκαν χθες για έναν άνδρα, τον συνταξιούχο πυροσβέστη Ρόμπερτ Σάνφορντ, ο οποίος κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι ενός αστυνομικού και έναν άλλο, τον Πίτερ Στάγκερ, που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού με κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Στην υπόθεση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την ενεργή συμμετοχή σε στάση με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και προειδοποιούν ότι «η στάση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» καθώς οι δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πολιτειακές πρωτεύουσες.

Επίσης, υποδεικνύουν ότι ο Τσάνσλεϊ πάσχει από προβλήματα τοξικομανίας και ψυχική νόσο και δηλώνουν στον δικαστή ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φυγοδικίας του.

«Ο Τσάνσλεϊ έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι ένας εξωγήινος, ένα ανώτερο ον, και (έχει πει) ότι βρίσκεται εδώ στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα», γράφουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλάτησαν γραφεία και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτέθηκαν στην αστυνομία.

Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν εύκολα από το FBI, το οποίο καταζητεί περισσότερους από 200 υπόπτους, χάρη ως επί το πλείστον στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μάικλ Σέργουιν, ο ασκών χρέη εισαγγελέα της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι μολονότι πολλές από τις αρχικές υποθέσεις μπορεί να έδειχναν ήσσονος σημασίας, αναμένει ότι θα απαγγελθούν πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει την έρευνά του.