«Στα άκρα» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Στα άκρα» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς 405 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα.

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε έντονα το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων  χαρακτηρίζοντας το «άκυρο».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, o Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, κλήθηκε το πρωί της Τετάρτης για εξηγήσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όσον αφορά τόσο το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όσο και το ψήφισμα με το οποίο ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για τη στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία.

Διαβάστε ακόμα

- ΗΠΑ: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά Τουρκίας - Αντίδραση από Άγκυρα