Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 21:11

-A +A

ΗΠΑ: Εισήγηση για πρόστιμο στην τουρκική Halkbank

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 21:11
ΗΠΑ: Εισήγηση για πρόστιμο στην τουρκική Halkbank
-A +A

Την επιβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο θα διπλασιάζεται κάθε μέρα εισηγείται η αμερικανική κυβέρνηση για την κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της παροχής βοήθειας στο Ιράν για να αποφύγει οικονομικές κυρώσεις.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Halkbank ότι συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα αυτό έδρασε με την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων των κυβερνήσεων του Ιράν και της Τουρκίας, ορισμένοι εκ των οποίων δωροδοκήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της εισαγγελίας είναι να κατασχεθούν πόροι και ιδιοκτησιακά στοιχεία της Halkbank.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είχε βρεθεί ο Χακάν Ατίλα, ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τράπεζας Halkbank, που έχει φυλακισθεί στις ΗΠΑ, καθώς οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι συμμετείχε σε συνωμοσία υπό τον Ρεζά Ζαράμπ, έναν εύπορο Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού. Ο Ζαραμπ τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν το 2016, δήλωσε ένοχος για απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κατέθεσε εναντίον του Ατίλα στη δίκη του, υποστηρίζοντας ότι δωροδοκούσε Τούρκους αξιωματούχους.

Στον Ατίλα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 32 μηνών στις ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του για βοήθεια στο Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή τους. Ο Ατίλα αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Τουρκία πριν από λίγους μήνες.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα