ΗΠΑ: Ακραία πόλωση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές

ΗΠΑ: Ακραία πόλωση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης φαίνεται πως θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα – ενισχύοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η δημιουργία αυτού του κλίματος αποτελεί συνειδητή επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ και του στενού επιτελείου του. Σε βαθμό, μάλιστα, που συχνά να προκαλεί τις αντιδράσεις άλλων κορυφαίων Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι διαβλέπουν τον κίνδυνο ακόμη και συνταγματικής εκτροπής.

Πράγματι. Από την εμμονή του προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων (ή τουλάχιστον της συντριπτικής πλειοψηφίας τους) να διορίσουν άρον-άρον τον ή την διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον νέο γύρο βίαιων επεισοδίων που απειλεί να ξεσπάσει γύρω από το φυλετικό ζήτημα μέχρι την επιδεικτική άρνηση του ίδιου του Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ομαλή διαδοχή και παράδοση της σκυτάλης εφόσον ηττηθεί, οι εξελίξεις μυρίζουν κυριολεκτικά... μπαρούτι.

«Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση, όπως έχει γίνει κάθε τετραετία μετά το 1792», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το ίδιο έκανε και σειρά άλλων κορυφαίων στελεχών, όπως οι Μάρκο Ρούμπιο και Μίτ Ρόμνεϊ.

Παρ' όλα αυτά, ο απόηχος από τις δηλώσεις του νυν προέδρου το βράδυ της Τετάρτης δεν έσβησε και οι φόβοι για το τι θα ακολουθήσει μόλις κλείσουν οι κάλπες – ειδικά εάν το αποτέλεσμα δίνει «χώρο» για ισχυρισμούς περί παρατυπιών και μη αποδοχής του – δεν μειώθηκαν.

Σενάρια νοθείας

«Δεσμεύεστε για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές;», ρώτησε ο δημοσιογράφος Μπρίαν Κάρεμ τον Τραμπ – για να λάβει την εξής απάντηση: «Θα δούμε τι θα συμβεί, το ξέρετε αυτό. Παραπονούμαι διαρκώς και πολύ έντονα για τις επιστολικές ψήφους και οι ψήφοι αυτές είναι μια καταστροφή», ήταν η απάντηση που έλαβε.

Ο δημοσιογράφος επέμεινε: «Το καταλαβαίνω, όμως οι άνθρωποι εξεγείρονται. Θα δεσμευτείτε πως θα διασφαλίσετε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας;». Επέμεινε και ο ερωτώμενος: «Αν απαλλαγούμε από τις επιστολικές ψήφους θα έχετε μια πολύ ειρηνική μεταβίβαση. Ειλικρινά δε, τότε δεν θα υπάρξει μεταβίβαση, αλλά συνέχεια. Οι επιστολικές ψήφοι είναι εκτός ελέγχου. Το γνωρίζετε. Και ξέρετε ποιοι το γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο; Οι Δημοκρατικοί».

Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; Μα πολύ απλά, ότι ο Τραμπ «χτίζει» από τώρα το σενάριο της νοθείας της λαϊκής βούλησης και μάλιστα αποδίδοντας ευθέως την ευθύνη στους αντιπάλους του. Κάτι που σημαίνει ότι τα σενάρια της μακράς δικαστικής διαμάχης μετά τη δημοσιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ή ακόμη και της εκστρατείας ανυπακοής εκ μέρους των φανατικών οπαδών του Τραμπ (που κάθε άλλο παρά λίγοι είναι, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – και όχι μόνο...) δεν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Σκηνικό πολέμου, εντός και εκτός Κογκρέσου

Μια τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, είναι πολύ πιθανό να φέρει αντιμέτωπα δύο στρατόπεδα που έχουν πολύ άγριες διαθέσεις και είναι βαριά οπλισμένα. Από τη μία, τους ακροδεξιούς αγωνιστές της «λευκής φυλής» που υποστηρίζουν τον νυν πρόεδρο και, από την άλλη, τους ακτιβιστές και υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως εξαγριωμένοι μετά και τη μη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των αστυνομικών (πλην ενός) που ευθύνονται για τον θάνατο της Μπρεόνα Τέιλορ.

Αυτό το γεγονός, άλλωστε, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεχυθούν και πάλι στους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων χιλιάδες διαδηλωτές, με άγριες διαθέσεις. Αποκορύφωμα, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, ήταν ο τραυματισμός δύο αστυνομικών από πυρά στο Λούισβιλ, τον οποίο ακολούθησε επιχείρηση-σκούπα με δεκάδες συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που τα μέλη του Κογκρέσου ετοιμάζονται να φορέσουν για μια ακόμη φορά... όπλα και μπαλάσκες, ενόψει της αναμέτρησης που θα πυροδοτήσει η ανακοίνωση του ονόματος του ή της δικαστή που θα προτείνει ο Λευκός Οίκος για το Ανώτατο Δικαστήριο. Μια επιλογή η οποία, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θα καταστήσει την κυριαρχία των υπερσυντηρητικών απόψεων και των εκπροσώπων τους συντριπτική, καθώς θα διαθέτουν 6 ψήφους έναντι 3 των φιλελευθέρων.

Η ώρα της Καμάλα Χάρις

«Η πικρόχολη σύγκρουση που σφράγισε τη διαδικασία έγκρισης του προηγούμενου υποψηφίου του Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, του Μπρετ Κάβανο, πλανάται ακόμη πάνω από την επιτροπή δικαιοσύνης της Γερουσίας, καθώς αυτή ετοιμάζεται για τον νέο γύρο ακροάσεων που θα αφορούν τον τρίτο εφ' όρου ζωής διορισμό στον θεσμό από τους Ρεπουμπλικάνους», σημείωνε χαρακτηριστικά το Reuters σε ανάλυσή του.

Η παρουσία, μάλιστα, της υποψήφιας αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν σε αυτή την επιτροπή, της Καμάλα Χάρις, εγγυάται μια ιδιαιτέρως σκληρή αντιπαράθεση, η οποία δεν αποκλείεται να περάσει και τα συνήθη όρια, δηλητηριάζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο κλίμα στην πολιτική και την κοινωνία.

Μόνο που το συγκεκριμένο κλίμα φαίνεται να είναι η ύστατη ελπίδα του Τραμπ για να ανατρέψει τα σε βάρος του προγνωστικά, τα οποία δίνουν καθαρό προβάδισμα στον αντίπαλό του τόσο σε πανεθνικό επίπεδο όσο και στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά. Γι' αυτό και συντηρείται.