Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

H Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Κατά τη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου (του Πατριαρχείου Μόσχας) αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή της επικοινωνίας με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής εκκλησίας Μητροπολίτης Ιλάριος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσική Εκκλησία ελπίζει ότι η Κωνσταντινούπολη θα ξανασκεφτεί τις αποφάσεις της σχετικά με την εκκλησία της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει, ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη στάση του ως προς την υπάρχουσα εκκλησιαστική πραγματικότητα, αλλά μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή, όσο αυτές οι παράνομες και ενάντια των κανόνων αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ, δεν θα είμαστε στην επικοινωνία με αυτή την εκκλησία» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί μετά την απόφαση του Πατριαρχείου για ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, το Φανάρι είχε ανακοινώσει πως χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας. Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε σημειώσει ήδη από το Σάββατο ότι θα απαντήσει «σθεναρά και με τον ίδιο τρόπο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που όπως φαίνεται έπραξε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.