Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία των ΗΑΕ έφθασε στο Ισραήλ

Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία των ΗΑΕ έφθασε στο Ισραήλ

Η πρώτη επίσημη αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφθασε σήμερα στο Ισραήλ μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών τον περασμένο μήνα με βάση μια συμφωνία με αμερικανική διαμεσολάβηση, η οποία συνήφθη κυρίως λόγω των κοινών φόβων για το Ιράν, σύμφωνα με τo Reuters και την βρετανική independent

Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Etihad Airways, το οποίο μετέφερε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΑΕ από το Αμπού Ντάμπι, συνοδευόμενους από Αμερικανούς αξιωματούχους, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και ο υπουργός Οικονομικών Ισραέλ Κατζ τους υποδέχτηκαν.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει πέντε ώρες και θα περιοριστεί στους χώρους του αεροδρομίου κοντά στο Τελ Αβίβ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι ισραηλινοί διοργανωτές.

Τα ΗΑΕ και το έταιρο κράτος του Κόλπου, το Μπαχρέιν, έγιναν τον Σεπτέμβριο τα πρώτα αραβικά κράτη σε διάστημα πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα που υπογράφουν συμφωνίες για να συνάψουν επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, μια κίνηση η οποία, όπως υποστήριξε η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, θα βοηθήσει στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και η οποία απορρίφθηκε από τους Παλαιστίνιους.

"Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα ΗΑΕ και το Ισραήλ και προσβλέπουμε σε σαλάαμ (ειρήνη)...στην περιοχή", είπε ένας από τους πιλότους της Etihad σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Άρι Μπέρκοβιτς.

Ο Μπέρκοβιτς και ο Άμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συνοδεύουν την αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Αμπντουλάχ μπιν Τουκ αλ-Μάρι και ο υπουργός Eπικρατείας επί των Οικονομικών Υποθέσεων Ομπάιντ Χουμάιντ αλ-Τάγερ, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μεταβεί την Κυριακή μαζί με ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Μπαχρέιν για την τελετή υπογραφής για την ομαλοποίηση των σχέσεων. Χθες, οι κυβερνήσεις των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν επικύρωσαν τις συμφωνίες ομαλοποίησης με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων των δύο χωρών.

Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ έχουν ήδη υπογράψει πολλές εμπορικές συμφωνίες από τα μέσα Αυγούστου, από τότε που για πρώτη φορά ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν πλήρεις δεσμούς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), η πρώτη που θα υπογράψει το Ισραήλ με αραβική χώρα.

Οι δύο κυβερνήσεις πρόκειται να υπογράψουν σήμερα συμφωνία με την οποία θα προβλέπονται 28 εμπορικές πτήσεις την εβδομάδα ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είπε ένας αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Μεταφορών.