7ος χρόνος, ημέρα 2219η
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Γερμανικός Τύπος: Η αποτυχία της πενταμερούς και ο σκληροπυρηνικός Τατάρ

Η αποτυχία της πενταμερούς και ο σκληροπυρηνικός Τατάρ

Στο αδιέξοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στις δηλώσεις του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί «αποτυχίας» των συνομιλιών αλλά και διάθεσης να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, μεταδίδει η DW.

Η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνει: «‘Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση’ ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει: Οι συνομιλίες για ακόμη μια φορά απέτυχαν. Από την Τρίτη είχαν συνέρθει για επαφές οι πολιτικές ηγεσίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (…) Οι απόψεις για το μέλλον της Κύπρου απέχουν πολύ η μια από την άλλη. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν μια λύση δύο κρατών για το διχοτομημένο νησί. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επανένωση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αποκλειόταν.

Οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων βλέπουν μια ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κράτη και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως λύση. Αυτός ήταν ο στόχος και προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του το γερμανικό περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του αναφέρει, σύμφωνα με τη DW: «Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974. Τότε η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει (…) Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ της επανένωσης, έχασε τις εκλογές. Αντικαταστάθηκε από τον σκληροπυρηνικό Ερσίν Τατάρ.»