Η Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Μακρόν στις 20 Αυγούστου

Η Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Μακρόν στις 20 Αυγούστου

Για τις 20 Αυγούστου «έκλεισε» η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν, στην ατζέντα των οποίων θα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το Παρίσι, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορονοϊό μέχρι τον Λίβανο, αλλά και της εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος προσκαλείται στη Μπρεγκανσόν από έναν Γάλλο πρόεδρο», αναφέρουν τα Ηλύσια Πεδία. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι Μέρκελ-Μακρόν «θα συζητήσουν για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις του φθινοπώρου: την ευρωπαϊκή συνεργασία για το θέμα του κορονοϊού, την συνέχιση του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2020, το Brexit, το κλίμα, το εμπόριο και την Σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης».

Θα συζητηθούν επίσης και οι σχέσεις της ΕΕ με τους «μεγάλους εταίρους» της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική.

Από την πλευρά της η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι Μέρκελ - Μακρόν θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στην Μπρεγκανσόν. Ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία ήταν ο Χέλμουτ Κολ, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, το 1985. Ο Μακρόν έχει φιλοξενήσει εκεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρσι τον Αύγουστο και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.