Η Αιθιοπία άρχισε να γεμίζει τον ταμιευτήρα υδάτων στον Νείλο- Αντιδρά έντονα η Αίγυπτος

Η Αιθιοπία άρχισε να γεμίζει τον ταμιευτήρα υδάτων στον Νείλο- Αντιδρά έντονα η Αίγυπτος

Ο υπουργός Άρδευσης της Αιγύπτου δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από την Αιθιοπία ότι έχει αρχίσει για δεύτερη χρονιά την πλήρωση του ταμιευτήρα υδάτων πίσω από το μεγάλο υδροηλεκτρικό της φράγμα, που είναι γνωστό ως το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπίας (GERD).

Η Αίγυπτος έχει πληροφορήσει την Αιθιοπία για την κατηγορηματική απόρριψη του μέτρου από μέρους της, καθώς το θεωρεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αιγύπτιος υπουργός Άρδευσης Μοχάμεντ Αμπντέλ Άτι.

Από τη μεριά της, η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι το φράγμα στο Γαλάζιο Νείλο είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πληθυσμό της.

Ωστόσο, η Αίγυπτος θεωρεί ότι το αναφερόμενο φράγμα είναι μία απειλή υψηλού κινδύνου για τα υδάτινα αποθέματα του Νείλου, από τα οποία και εξαρτάται στο σύνολό της.

Το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται πιο χαμηλά στη ροή των υδάτων του Νείλου, έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια του φράγματος, αλλά και τις επιπτώσεις του στα δικά του υδάτινα φράγματα, αλλά και τους σταθμούς αποταμίευσης υδάτων που διαθέτει.

Ο όγκος των υδάτων που συσσωρεύονται θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες των εποχικών βροχοπτώσεων στην Αιθιοπία, δήλωσε ο Μοχάμεντ Γκανίμ εκπρόσωπος του υπουργείου Άρδευσης της Αιγύπτου σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. «Δεν θα δούμε κάποια συνέπεια τώρα στο Νείλο. Έχουμε ένα μήνα ή ενάμισι μήνα μπροστά μας», είπε ο ίδιος.

Η Αίγυπτος και το Σουδάν έχουν ενεργοποιήσει μία διπλωματική εκστρατεία για μία συμφωνία δεσμευτικού νομικού πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος, αλλά οι συνομιλίες έχουν επανειλημμένα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν κατά την πρώτη πλήρωση του φράγματος το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά και κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει σήμερα το ζήτημα και ο Αμπντέλ Άτι έστειλε επιστολή, προκειμένου να το ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι τελικά ασκεί τα δικαιώματά της στα νερά του Νείλου, τα οποία για πολύ καιρό ελέγχονταν από τους γείτονες της, που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία της ροής του ποταμού.

Ο πρεσβευτής της στο Χαρτούμ δήλωσε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος και το Σουδάν γνώριζαν ήδη τις λεπτομέρειες για την πρώτη τριετία πλήρωσης του φράγματος με ύδατα και ότι το ζήτημα αυτό δεν θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς δεν αποτελεί ένα ζήτημα ειρήνης και ασφάλειας.