Η Α. Μέρκελ στο πλευρό του Τύπου μετά από επεισόδιο με αστυνομικούς στη Δρέσδη

Η Α. Μέρκελ στο πλευρό του Τύπου μετά από επεισόδιο με αστυνομικούς στη Δρέσδη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται η γερμανική αστυνομία επειδή εμπόδισε ένα τηλεοπτικό συνεργείο να βιντεοσκοπήσει μια διαδήλωση της ακροδεξιάς.

"Θέλω εδώ να υπερασπιστώ ρητά την ελευθερία του Τύπου", είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Μολονότι το δικαίωμα στη διαδήλωση θα πρέπει να γίνεται σεβαστό όποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις πρέπει να κατανοεί ότι μπορεί να τον παρατηρούν και να τον βιντεοσκοπούν τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε.

Τα γεγονότα που ανάγκασαν την Άγγελα Μέρκελ να παρέμβει κατ'' αυτόν τον τρόπο ανάγονται στην περασμένη εβδομάδα: δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF δέχτηκαν τα πυρά ενός διαδηλωτή που τους διέταξε να σταματήσουν να βιντεοσκοπούν μια κινητοποίηση του αντιισλαμικού κινήματος Pediga και του ακροδεξιού κόμματος AfD, τα μέλη των οποίων διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη της ίδιας της καγκελαρίου στη Δρέσδη της Σαξονίας.

Ο άνδρας αυτός κατηγόρησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τηλεοπτικό συνεργείο ότι τον βιντεοσκοπούσαν "καταπρόσωπο", ότι διέπραξε αδίκημα και κάλεσε τους αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή να παρέμβουν.

Οι αστυνομικοί πράγματι επενέβησαν, ανέκριναν τους δημοσιογράφους επί 45 λεπτά και τους εμπόδισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Ο δημοσιογράφος του ZDF Αρντ Γκίντσελ ανήρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από το επεισόδιο αυτό. Το κανάλι διαμαρτυρήθηκε επισήμως, όμως ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, που είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου υπερασπίστηκε τις ενέργειες της αστυνομίας.

Το σκάνδαλο ωστόσο πήρε νέες διαστάσεις σήμερα, όταν το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι εν λόγω διαδηλωτής είναι μέλος της τοπικής δικαστικής αστυνομίας. Βρισκόταν σε άδεια την ημέρα εκείνη και συμμετείχε στη διαδήλωση της ακροδεξιάς ως "ιδιώτης", διευκρίνισε.

"Τα γεγονότα της Σαξονίας είναι πράγματι ανησυχητικά", σχολίασε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ζητώντας να ριχθεί άπλετο φως από τις αρχές της Σαξονίας. Η τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας ελέγχεται από τη δεξιά πτέρυγα του CDU. Το κρατίδιο αυτό θεωρείται εξάλλου προπύργιο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και διαφόρων νεοναζιστικών μορφωμάτων.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι ένας αστυνομικός συμμετείχε σε κινητοποιήσεις της ακροδεξιάς. "Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την υπεράσπιση του συντάγματός μας δεν έχουν καμία δουλειά με οργανώσεις που αγωνίζονται κατά του συντάγματος, ακόμη και κατά τον ελεύθερο χρόνο τους", εκτίμησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ