H εκλεκτή του Τραμπ και οι αντιδράσεις στον δρόμο προς τις εκλογές
Έιμι Κόνει Μπάρετ

H εκλεκτή του Τραμπ και οι αντιδράσεις στον δρόμο προς τις εκλογές

Πέντε εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές η επιλογή της συντηρητικής Δικαστού Έιμι Κόνει Μπάρετ από τον Ντόναλντ Τραμπ για την αναπλήρωση της θέσης της εμβληματικής φιγούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο κλιμακώνει την πολιτική ένταση.

«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο», συμπλήρωσε, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα. «Θα είσαι φανταστική», είπε, απευθυνόμενος στην συντηρητική δικαστίνα Μπάρετ, που στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η Μπάρετ σε σύντομη δήλωσή της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την εμβληματική φιγούρα του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών και την οποία η Μπάρετ καλείται να αντικαταστήσει. «Κέρδισε τον θαυμασμό των γυναικών σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν σπουδαίο προεκλογικό «δώρο» το ζήτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς θα τους βοηθήσει να αποσπάσουν την προσοχή από την τραγική διαχείριση της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους και συγχρόνως να συσπειρώσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν με τη σειρά τους ότι θα ενεργοποιηθούν οι πιο προοδευτικοί ή μετριοπαθείς πολίτες, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να πει από τώρα υπέρ ποιας πλευράς θα γείρει τελικά η πλάστιγγα.

Παράλληλα οι Δημοκρατικοί επικαλούνται το προηγούμενο του 2016 για να καταδείξουν το πολιτικό «unfair» των Ρεπουμπλικάνων. Τότε, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία δεν είχε επιτρέψει στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει εκλεκτό του, τονίζοντας ότι μόνον ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν νομιμοποιημένος να προβεί στον διορισμό

Αν επιβεβαιωθεί πάντως αυτή η υποψηφιότητα, η εκλεκτή του Τραμπ θα δώσει στους συντηρητικούς μια δυνητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο, σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν επίσης ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. Η Μπάρετ εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο σε περιοδικό του 2013, έχει δηλώσει πως «η ζωή ξεκινά στη σύλληψη». 

Επίσης ενώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ έχουν επικρίνει την επιλογή της Μπάρετ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια επέτρεψε στον Τραμπ να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς κυρίως στους μουσουλμάνους, καθυστέρησε το σχέδιο των ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και επέκτεινε τη νομιμοποίηση των γάμων για ομόφυλα ζευγάρια και στις 50 πολιτείες.

Ως δικαστικός η Μπάρετ έχει ταχθεί υπέρ της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανού προέδρου ενώ έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων για τα όπλα