Γερμανικός Τύπος: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Γερμανικός Τύπος: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό Τύπο να επισημαίνει ότι η Άγκυρα φέρεται να έχει ήδη στείλει Σύρους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

"Στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία;" επιγράφεται πρωτοσέλιδο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την αντιπαράθεση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ορεινό Καραμπάχ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης "πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια και στο Αζερμπαϊτζάν. Ο εκπρόσωπος του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ουνάλ Τσεβικόζ, δηλώνει ότι δυστυχώς υπάρχουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει μεταφέρει από τον Ιούλιο όπλα, παραστρατιωτικά σχήματα και ομάδες τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν. Η προσκείμενη στην αντιπολίτευση ενημερωτική ιστοσελίδα Ahval παραθέτει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επιδρομές, τις προηγούμενες μέρες, τουρκικών F-16, τα οποία στάθμευαν από τον Ιούλιο στο Αζερμπαϊτζάν. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταδίδει ότι την Κυριακή έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν μία πρώτη ομάδα μισθοφόρων που είχε αποχωρήσει προηγουμένως από το Αφρίν (της Συρίας)".

Σε ανάλυση με τίτλο "Παιχνίδι του Ερντογάν με τη φωτιά" η Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου σημειώνει ότι "ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπόσχεται αμέριστη συμπαράσταση στον αδελφό λαό του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η 'Αγκυρα έχει ήδη στείλει στο Μπακού Σύρους μισθοφόρους".  Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, "φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τη θέληση να στηρίξει και στρατιωτικά το Αζερμπάϊτζάν σε έναν πιθανό πόλεμο. Και αυτό όχι μόνο με στρατιωτικό εξοπλισμό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά με μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στη Συρία και στη Λιβύη".

Ο παρασκηνιακός ρόλος της Ρωσίας

"Γιατί ο Πούτιν αποφεύγει τη σύγκρουση και ο Ερντογάν προκαλεί" είναι ο τίτλος ανάλυσης στην εφημερίδα Die Welt, η οποία, περιγράφοντας τη στρατηγική της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, σημειώνει ότι "δεν επενδύει μόνο σε έναν παίκτη. Η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις και με το Μπακού, κάτι που εξοργίζει πολλούς Αρμένιους. Το Αζερμπαϊτζάν, αν και δεν ενδιαφέρεται να προσχωρήσει σε συνασπισμούς υπό την ηγεσία της Ρωσίας, εν τούτοις δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ, κάτι που σαφώς ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Μόσχας. Η Ρωσία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν και το Μπακού ανταποδίδει με μαζικές αγορές ρωσικών όπλων".

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει: "Επί του παρόντος φαίνεται ότι κυρίως η Ρωσία και η Τουρκία αναμειγνύονται στη διένεξη. Προβάλλει και πάλι η απειλή ενός 'πολέμου δι αντιπροσώπων' ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί στη Συρία και στη Λιβύη. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντίπαλοι της ΕΕ ελέγχουν όλο και περισσότερα εδάφη στην άμεση γειτονιά τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιορίζονται σε τετριμμένες δηλώσεις".