Γερμανία: Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την αναβολή συνόδου κορυφής EE - Κίνας

Γερμανία: Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την αναβολή συνόδου κορυφής EE - Κίνας

«Η αναβολή της συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου στη Λειψία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. Η αναβολή σχετίζεται μόνο με τον Covid 19.

«Η συνάντηση και των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κινεζική ηγεσία θεωρείται πολύ σημαντική. Ελπίζουμε ότι θα γίνει σχετικά γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πρέσβης στις Βρυξέλλες Μίχαελ Κλάους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (European Policy Centre).

Η σύνοδος κορυφής της Λειψίας επρόκειτο να είναι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μια από τις κορυφαίες στιγμές της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου.

«Η εξάμηνη γερμανική προεδρία θα είναι πολύ διαφορετική από την προγραμματισμένη. Ο χαρακτηρισμός "η προεδρία του κορονοϊού" της ταιριάζει. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας τώρα είναι η επιβίωση της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια πρώτη φάση θα αφορά τις διαπραγματεύσεις για το επταετές χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σχέδιο ανάκαμψης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό πριν από τα τέλη Ιουλίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

«Σε μια δεύτερη φάση της προεδρίας, θα δοθεί έμφαση στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τις σχέσεις με την EE μετά το Brexit, oι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο. Είναι δυνατή μια συμφωνία; Ναι, σίγουρα, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Σε μια τρίτη φάση, θέλουμε να προωθήσουμε άλλα κεντρικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης για το άσυλο»,είπε ο Κλάους, ο οποίος ανέφερε επίσης ως προτεραιότητες την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Photo/Markus Schreiber