Γερμανία: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών

Γερμανία: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών

Η χαλάρωση των περιορισμών για τις ιδιωτικές συναντήσεις που αποφάσισαν χτες η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων φοβίζει τους ερευνητές κινητικότητας του Πολυτεχνείου του Βερολίνου ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αυτόν τον τομέα.

«Λόγω αυτών των μέτρων χαλάρωσης αναμένονται πολλές πρόσθετες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, οι ιδιωτικές συναντήσεις ήταν ήδη ο πιο κρίσιμος τομέας τις τελευταίες εβδομάδες, παράλληλα με τις μολύνσεις εντός των νοικοκυριών. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να μειώνουν τις επισκέψεις με δική τους πρωτοβουλία ή να προστατεύουν τον εαυτό τους, φορώντας για παράδειγμα μάσκα, κάνοντας γρήγορα διαγνωστικά τεστ, εμβολιαζόμενοι ή συναντώμενοι σε εξωτερικούς χώρους.

Οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού είχαν αυξηθεί ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα κινητικότητας», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού συστημάτων κυκλοφορίας και τηλεματικής κυκλοφορίας Κάι Νάγκελ.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις της ομάδας επιστημόνων που συνεργάζονται με τον καθηγητή Νάγκελ, η μετάλλαξη B.1.1.7 είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα ακόμη και η διατήρηση των προηγούμενων αυστηρότερων μέτρων να μην είναι αρκετή για την αποτροπή ενός τρίτου κύματος. Γι αυτό και οι ερευνητές χαιρετίζουν την ευρεία χρήση γρήγορων διαγνωστικών τεστ, τα οποία έχουν θετική επίδραση, όπως δείχνουν οι προσομοιώσεις. Προτρέπουν όμως να επιταχυνθεί ο ρυθμός τους.

«Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι η αγορά τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως. Εάν τα τεστ αυτά διεξάγονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, αξιόπιστο αποτέλεσμα μπορεί να αναμένεται μόνο εάν συμμετέχει το 80% του πληθυσμού Αυτό όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η σύστασή μας είναι συνεπώς να γίνονται -μετά από μια εισαγωγική φάση- τα διαγνωστικά τεστ, όπου αυτό είναι δυνατόν, δύο φορές την εβδομάδα», τόνισε ο Nάγκελ.

Αν εξαιρέσει κανείς τη χαλάρωση των μέτρων για τις ιδιωτικές συναντήσεις, οι ληφθείσες αποφάσεις αφορούν σε μη προβληματικούς τομείς σύμφωνα με τους επιστήμονες της Πολυτεχνείου του Βερολίνου. Είναι σημαντικό, όμως, όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους, να επιβάλλεται η γενική υποχρέωση μάσκας, ώστε να μην υπάρξουν νέες μολύνσεις.

Το lockdown στην Γερμανία θα παραταθεί έως τις 28 Μαρτίου λόγω του διατήρησης του υψηλού αριθμού λοιμώξεων. Ωστόσο, ανάλογα με την τοπική κατάσταση της μόλυνσης, θα υπάρξουν πολλές δυνατότητες χαλάρωσης των μέτρων, όπως αποφάσισαν χθες η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων.

Έτσι από την επόμενη Δευτέρα και μετά, θα χαλαρώνουν τα μέτρα και για τις ιδιωτικές συναντήσεις, οπότε και θα είναι δυνατές οι συναντήσεις αυστηρά έως πέντε ατόμων μεταξύ δύο διαφορετικών νοικοκυριών. Σε περιοχές με δείκτη συχνότητας κρουσμάτων κάτω των 35 θα επιτρέπονται και περαιτέρω επαφές. Μέχρι στιγμής, ένα νοικοκυριό μπορεί να συναντηθεί με ένα το πολύ άτομο από άλλο νοικοκυριό.