Γαλλία: Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία έκδοσης υπόπτων με το Χονγκ Κονγκ

Γαλλία: Δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία έκδοσης υπόπτων με το Χονγκ Κονγκ

Η Γαλλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία έκδοσης υπόπτων του 2017 με το Χονγκ Κονγκ έπειτα από την επιβολή του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στην πόλη από το Πεκίνο.

«Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Γαλλία δεν θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας έκδοσης υπόπτων που υπογράφηκε στις 4 Μαΐου 2017 μεταξύ της Γαλλίας και της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ», αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ανακοίνωση τονίζει πως ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί «μια αλλαγή που υπονομεύει το πλαίσιο της παράδοσης του 1997» στην Κίνα από την βρετανική κυριαρχία, και αμφισβητεί την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», τον σεβασμό για τον «υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ» και τις «σχετικές θεμελιώδεις ελευθερίες».

Η Κίνα απορρίπτει την ερμηνεία της Γαλλίας.

«Όχι μόνο ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», αλλά διασφαλίζει περαιτέρω ότι αυτή η αρχή μπορεί να εφαρμόζεται με σταθερό τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Γερμανία έχουν ήδη αναστείλει τις συμφωνίες έκδοσης υπόπτων με το Χονγκ Κονγκ από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος εθνικής ασφάλειας τον Ιούνιο.