FT: Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ στην εκδοχή Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

FT: Επιφυλακτικός ο ΠΟΥ στην εκδοχή Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την εκδοχή της Κίνας σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός μεταφέρθηκε στην Ουχάν μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Δυο ερευνητές ο Βλαντιμίρ Ντέντκοφ από το Ινστιτούτο Pasteur στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και ο Φαμπιάν Λέεντερτζ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch, είπαν στην Financial Times ότι θεωρούν εξαιρετικά απίθανη τη θεωρία των κινεζικών αρχών. 

Ο Γερμανός ερευνητής είπε στην εφημερίδα ότι, αν και η μετάδοση του Covid-19 μέσω κατεψυγμένων τροφίμων είναι θεωρητικά δυνατή, η «ψυχρή» εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζει τα δεδομένα.

«Εάν μεταφέρετε έναν ιό φρέσκο ή κατεψυγμένο, ο ιός δεν γεννιέται από ένα κομμάτι πλαστικού. Το θέμα είναι από που προέρχεται. Η ψυχρή αλυσίδα δεν είναι ποτέ η πηγή», είπε.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Κίνα, η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα. 

Εν τούτοις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και ανάλυση των δεδομένων για τις περιπτώσεις που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με την WSJ, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων για 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Παράλληλα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNN ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα, Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, είχε πει ότι οι ερευνητές εντόπισαν πολλές ενδείξεις πολύ πιο εκτεταμένης διασποράς του ιού το 2019, και τουλάχιστον 13 διαφορετικά στελέχη  ήδη από το 2019.

«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Ουχάν τον Δεκέμβριο, πράγμα που αποτελεί νέο εύρημα», είπε ο Δανός επιστήμονας στο CNN. Πρόσθεσε ότι ένας μεγάλος αριθμός, τουλάχιστον 174 κρουσμάτων, αναφέρεται πλέον ότι εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις κινεζικές αρχές, πολύ ανώτερος της προηγούμενης επίσημης καταμέτρησης, πράγμα που κατά τον κ. Έμπαρεκ δείχνει ότι ήδη εκείνο τον μήνα μπορεί να υπήρχαν και πάνω από 1.000 κρούσματα.

AP Photo/Andy Wong