Foreign Policy: Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει το «σκωτσέζικο ντους» στον Ερντογάν

Foreign Policy: Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει το «σκωτσέζικο ντους» στον Ερντογάν

Στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να αλλάξει σε πολλά ζητήματα τη στάση του διαφορετικά αν θέλει μην εισπράττει την ψυχρότητα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προβαίνει το περιοδικό Foreign Policy.

Το γεγονός ότι μετά την ορκωμοσία του ο Μπάιντεν δεν έχει επιδιώξει να επικοινωνήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατοπτρίζει τον νέο σκληρότερο τόνο των ΗΠΑ απέναντι στον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, εκτιμά το περιοδικό το οποίο επικαλείται συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους, νομοθέτες και άλλους ειδικούς.

«Δεν είμαστε σε θέση όπου μπορούμε να βασιστούμε στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που βασίζαμε ή ότι αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ", δήλωσε η Άμπιγκεϊλ Σπανμπεργκερ, Δημοκρατική, που υπηρετεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Στην καρδιά της διαφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων βρίσκεται η επιθετική προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ανά πάσα στιγμή μια νέα κρίση» σχολιάζει το περιοδικό. 

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποκτήσει τους πυραύλους αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Μόσχα, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον για στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Με το βλέμμα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους διπλωμάτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα που περιελάμβανε δεσμεύσεις για σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, με ορισμένες προϋποθέσεις, και για την ενίσχυση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Ερντογάν δεν εντυπωσίασε τους παρατηρητές του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Μιλώντας στο Foreign Policy, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Άγκυρα αποδίδει «ύψιστη σημασία» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα εργαστεί για την ενίσχυση των δεσμών.

«Η προμήθεια των S-400 δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο μια στρατηγική αλλαγή πορείας για την Τουρκία. Εξακολουθούμε να είμαστε υπεύθυνο και αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρεσβεία. «Για πάνω από δύο χρόνια, η Τουρκία προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας με την ένταξη του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τους S-400» πρόσθεσε.

Το Κογκρέσο προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των πυραύλων. Το Πεντάγωνο κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τα εγκαταλείψει και να ακυρώσει σχέδια για την αγορά περισσότερων.

AP Photo/Alex Brandon