Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πενυματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «βραχυπρόθεσμα» η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αντίθετα με την προσέγγιση της ΕΕ με αυτήν ορισμένων συμμάχων, λέγοντας ότι «η  Ευρώπη είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, που εξάγει εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα».

Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνεργασία με μια ομάδα χωρών, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ελβετίας, που έχουν αντιταχθεί στην άρση της πατέντας. 

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα τα κίνητρα για εταιρείες παράγουν εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ να πράξουν αναλόγως σε μια μελλοντική πανδημία. Λένε επίσης ότι η παραίτηση από τα δικαιώματα δεν θα επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, με την έλλειψη επαρκούς παραγωγικής ικανότητας.