Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, 00:10

-A +A

ESM: Προτεραιότητα η παρακολούθηση της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, 00:10
ESM: Προτεραιότητα η παρακολούθηση της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες
-A +A

Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα θα είναι για πολλές ακόμα δεκαετίες το πλέον σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors Journal).

Σε ερώτηση για το ποια θεωρεί πως αποτελούν τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά/οικονομικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν αυτή την περίοδο τον ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως: «Το πιο σημαντικό θέμα για τον ΕΜΣ για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕΜΣ δάνεισε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μία σειρά θεμάτων σχετικών με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), όπου πρέπει να βρούμε λύσεις και είναι όλα σε διαφορετικά στάδια, με διαφορετικούς βαθμούς διαφωνιών». Εν συνεχεία διευκρίνισε πως τα εν λόγω θέματα αφορούν στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS), ένα δημοσιονομικό μέσο για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και τη ρευστότητα για τη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι εκθέσεις που έχει κατά καιρούς καταρτίσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως για τα προγράμματα στήριξης εν μέσω της ελληνικής κρίσης, βοήθησαν τον ΕΜΣ, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «Σε ο, τι αφορά την Ελλάδα: Ναι, τις κοιτάμε και αρχίσαμε πριν μερικούς μήνες τη δεύτερη αξιολόγηση της εργασίας του ΕΜΣ που εστιάζει στην Ελλάδα. Εκεί, οι εμπειρογνώμονές μας έχουν κοιτάξει φυσικά όλες τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί. Για παράδειγμα, από το ΔΝΤ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να μάθουμε από αυτές και όχι να τις αντιγράψουμε. Είτε να τις επιβεβαιώσουμε είτε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, όταν δεν συμφωνούμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

-A +A
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα