Ερντογάν, Μακρόν και Τραμπ βάζουν «μπουρλότο» στο ΝΑΤΟ!

Ερντογάν, Μακρόν και Τραμπ βάζουν «μπουρλότο» στο ΝΑΤΟ!

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Μόνο χαρές και πανηγύρια δεν θα έχει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στο Λονδίνο την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου. Αν και θεωρητικά ο χαρακτήρας της θα έπρεπε να είναι εορταστικός, μιας και αρχικά είχε σχεδιαστεί για να τιμήσει την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Συμμαχίας, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έχουν βγάλει ήδη τα «μαχαίρια» και απειλούν να μετατρέψουν τη σύνοδο σε… αρένα επίλυσης των διαφορών τους – και μάλιστα σε μια αναμέτρηση χωρίς γάντια!

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν αντικειμενικά ως πρωταγωνιστές της επικείμενης συνόδου τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο επειδή αμφότεροι την «έπεσαν» στο ΝΑΤΟ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αλλά και επειδή φρόντισαν να ανταλλάξουν βαριές κουβέντες μεταξύ τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως προφανώς γνωρίζουν οι περισσότεροι, έβαλε «φωτιά» στη σύνοδο όταν χαρακτήρισε τη Συμμαχία «κλινικά νεκρή» και κάλεσε ουσιαστικά την Ευρώπη να αποδεσμευτεί από αυτήν και να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Για να στηρίξει, μάλιστα, τον ισχυρισμό του, παρέπεμψε και στην Τουρκία, υπονοώντας ότι μέσω του περίφημου Άρθρου 5, μπορεί να εμπλέξει τους εταίρους της σε πολεμικές συγκρούσεις τις οποίες έχει προκαλέσει η ίδια, χωρίς αυτοί να συμφωνούν – «φωτογραφίζοντας» την παρουσία του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία.

«Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να λέει ότι είμαστε σύμμαχοι και να απαιτεί αλληλεγγύη και από την άλλη να φέρνει τους συμμάχους της προ τετελεσμένων, με μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δράση του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχει το ΝΑΤΟ», επανέλαβε και προχθές ο Μακρόν, μπήγοντας ακόμη πιο βαθιά το δάχτυλό του στο μάτι του Ερντογάν.

«Κλινικά νεκρός είσαι εσύ!»

Ο Τούρκος ομόλογός του, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση και σήκωσε το γάντι. Έτσι, εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του Μακρόν, σε δύο δόσεις: Αρχικά την Πέμπτη, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον κατηγόρησε ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις (δηλαδή τους Κούρδους) και δέχεται συχνά τους ηγέτες τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνέχεια δόθηκε χθες από τον ίδιο και μάλιστα με μια ευθεία και όχι τόσο συνηθισμένη προσβολή, η οποία μόνο σε συμμάχους δεν ταιριάζει: «Πρώτα από όλα, πρέπει εσύ να κοιτάξεις μήπως ο εγκέφαλός σου είναι νεκρός. Τέτοιου είδους δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε ανθρώπους σαν εσένα, που βρίσκονται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», δήλωσε ο Ερντογάν, εκτοξεύοντας μάλιστα και μια έμμεση απειλή για τις (μικρές) γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία.

Πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε στραφεί κατά του ΝΑΤΟ – το οποίο δήθεν θέλει να υπερασπίσει από τις επιθέσεις του Μακρόν. Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας να θέσει βέτο στα σχέδια της Συμμαχίας για την προστασία των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από την ρωσική απειλή, ως αντίποινα για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δέχθηκαν τον χαρακτηρισμό της «εθνικής απειλής» για τις κουρδικές οργανώσεις ΡΚΚ και YPG – κάτι που θα μπορούσε αυτομάτως να οδηγήσει σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ εναντίον τους.

 Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως θα έπεσε στην αντίληψη αρκετών, αυτή την εβδομάδα η Τουρκία προχώρησε σε μία ακόμη πρόκληση στην υπόθεση των ρωσικών S-400, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα των συστοιχιών που έχει ήδη παραλάβει απέναντι στην εικονική απειλή των αμερικανικών F-16, που έπαιξαν τον ρόλο του εχθρού και επιτιθέμενου!

Ο Τραμπ με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Σε όλα αυτά πρέπει κανείς να προσθέσει και τον απρόβλεπτο Τραμπ, ο οποίος δεν θέλει πολύ για να περάσει… γενεές δεκατέσσερις όποιον του «στραβώσει». Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει καθώς την ίδια στιγμή θα είναι αναγκασμένος να έχει στραμμένη την προσοχή του και στην Ουάσινγκτον, όπου η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή τον έχει καλέσει – όλως τυχαίως την ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ… – να προσέλθει στην ακροαματική διαδικασία που διεξάγεται με στόχο την αποπομοπή του, για το σκάνδαλο της Ουκρανίας.

Και έτσι, δεν θα δυσκολευτεί να φτάσει στο συμπέρασμα ότι αυτή η σύνοδος μοιάζει να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Φωτογραφία αρχείου: ΑPImages