Επίσκεψη στην Ταιβάν: Η μακρά ιστορία της κόντρας της Πελόζι με το Πεκίνο

Επίσκεψη στην Ταιβάν: Η μακρά ιστορία της κόντρας της Πελόζι με το Πεκίνο

Πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, εξόργισε την κυβέρνηση της Κίνας εμφανίζοντας στην πλατεία Τιενανμέν και ανοίγοντας ένα πανό προς τιμήν των αντιφρονούντων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του 1989.  Σήμερα, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πελόζι αγνόησε τις οργισμένες προειδοποιήσεις της Κίνας και προσγειώθηκε στην Ταϊβάν για να στηρίξει την κυβέρνησή της και να συναντηθεί με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί το επιστέγασμα δεκαετιών επικριτικής στάσης των ΗΠΑ ενάντια στην  κυβέρνηση του Πεκίνου, ειδικά σε ζητήματα δικαιωμάτων, και υπογραμμίζει τη μακρά ιστορία του Κογκρέσου των ΗΠΑ να ακολουθεί μια σκληρότερη γραμμή από τον Λευκό Οίκο στις  σχέσεις  με το Πεκίνο. Δεύτερη στη σειρά για την προεδρία μετά την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η Πελόζι αποτελεί την πιο υψηλόβαθμη πολιτικό που ταξίδεψε στην Ταϊβάν από τον  Πρόεδρο της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997.

Το 1991, δύο χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από την Κίνα, η Πελόζι και δύο άλλοι Αμερικανοί βουλευτές άνοιξαν ένα πανό στην Τιενανμέν που έγραφε: «Σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα». Η αστυνομία τους περικύκλωσε, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την πλατεία.

Το 2015,  ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής επισκέφτηκε το Θιβέτ, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά τις εκτεταμένες αναταραχές το 2008. Η Πελόζι έχει τοποθετηθεί πολύ συχνά στο παρελθόν για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και έχει συναντήσει τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο κατηγορεί ως βίαιο αυτονομιστή. Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα  υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι νομικά υποχρεωμένη να της παρέχει τα μέσα για να αμυνθεί.

Ο Χάρις Τέμπλμαν, ειδικός στην Ταϊβάν στο Ινστιτούτο Hoover του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, είπε ότι η Πελόζι, η οποία είναι 82 ετών, επιχειρεί να εδραιώσει την κληρονομιά της, ενώ σηματοδοτεί την αμερικανική στήριξη προς την Ταϊβάν ενάντια στην πίεση από το Πεκίνο. "Και ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος να στείλει αυτό το μήνυμα από την ίδια την πρόεδρο της Βουλής; Άρα είναι σε μια πολύ ισχυρή συμβολική θέση για να πάρει θέση ενάντια στο ΚΚΚ", είπε ο Τεμπλεμαν, αναφερόμενος στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι ένα ταξίδι θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες». Οι αναλυτές είπαν ότι η απάντηση του Πεκίνου είναι πιθανό να είναι συμβολική. «Νομίζω ότι η Κίνα προσπάθησε να δώσει σήμα ότι η αντίδρασή τους θα έφερνε σε άβολη θέση τιςς ΗΠΑ και την Ταϊβάν, αλλά δεν θα προκαλούσε πόλεμο», δήλωσε ο Σκοτ ​​Κένεντι, αναλυτής ειδικός σε θέματα Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον.