Έντονη ανησυχία για αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο εκφράζει η ΕΚΤ

Έντονη ανησυχία για αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο εκφράζει η ΕΚΤ

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με μια απότομη αύξηση της ανεργίας το φθινόπωρο, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξέφρασαν φόβους ότι "η αγορά εργασίας βρίσκεται σε διαφοροποίηση από την υπόλοιπη οικονομία" στη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε "οι έρευνες δείχνουν ότι η απασχόληση υστερεί σε σχέση με την παραγωγή". O Ιρλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε "η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες οδήγησε τις αρχές να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τα σχέδια ανοίγματος εκ νέου, με μετρήσιμο αντίκτυπο στην εξωτερική ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ".

Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούλιο να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως είναι ακόμη πιθανό να εξαντλήσει όλα τα εγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά,  κάποια μέλη της ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμα για άλλη μία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων των 1,35 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ). Όμως, αυτή η άποψη αποτελεί την μειοψηφία, καθώς όπως γίνεται γνωστό από τα πρακτικά, άλλα μέλη υποστήριξαν μια πιο φιλελεύθερη ερμηνεία της ευελιξίας.