Εμ. Μακρόν: Δε θα επικρίνω την απόφαση του Charlie Hebdo να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ

Εμ. Μακρόν: Δε θα επικρίνω την απόφαση του Charlie Hebdo να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα κρίνει την απόφαση του Charlie Hebdo να δημοσιεύσει σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τον διάλογο του μίσους και να δείξουν σεβασμό και αλληλοκατανόηση σχετικά με το θέμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στον Λίβανο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ανέφερε πως δεν θα επικρίνει την απόφαση του σατιρικού περιοδικού να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα οι Γάλλοι να αποφύγουν τις διχαστικές λογικές.

Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται σε μία χρονική στιγμή που το Charlie Hebdo, το οποίο αποτέλεσε στόχο επίθεσης από ισλαμιστές τρομοκράτες το 2015 στο Παρίσι, αναμένεται να αναδημοσιεύσει τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, με αφορμή την έναρξη της δίκης των δραστών της επίθεσης, που είχε κοστίσει τη ζωή 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και συντακτών του περιοδικού.

«Πέρα από τη δίκη που θα ξεκινήσει αύριο, οι σκέψεις μας συνοδεύουν όλους εκείνους που έπεσαν», δήλωσε ο Macron.

Ο Μακρόν επαίνεσε τις αρετές της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου καθώς είπε: «Ποτέ δεν είναι η θέση ενός προέδρου της Δημοκρατίας να κρίνει τη συντακτική επιλογή ενός δημοσιογράφου ή μιας ειδησεογραφικής αίθουσας, ποτέ. Επειδή έχουμε ελευθερία του Τύπου». 

«Στην Γαλλία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης ακόμα και για όσους βλασφημούν,γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ελευθερία της σκέψης. Είμαι εδώ για να προστατεύσω όλες αυτές τις ελευθερίες», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.