Εμ. Μακρόν: Από Σάββατο το πρώτο στάδιο άρσης του lockdown

Εμ. Μακρόν: Από Σάββατο το πρώτο στάδιο άρσης του lockdown

Τη σταδιακή άρση των μέτρων απέναντι στην πανδημία, με ημερομηνία «κλειδί» την 15η Δεκεμβρίου όταν και η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα περιοριστεί μόνο το διάστημα από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ., ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Στα βασικά στάδια που θα ακολουθήσει η Γαλλία, όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν, από το ερχόμενο Σάββατο 28 Νοεμβρίου επιτρέπονται ξανά οι μετακινήσεις πολιτών σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την κατοικία τους και για 3 ώρες, ανοίγουν τα μικρά καταστήματα με ωράριο λειτουργίας έως τις 9 μ.μ., επαναλειτουργούν οι χώροι λατρείας με όριο 30 ατόμων και επιτρέπονται εκ νέου οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Στο επόμενο στάδιο και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στις 15 Δεκεμβρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας περιορίζεται μόνο κατά τις βραδινές ώρες, το διάστημα από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ., ενώ η κυκλοφορία πολιτών θα είναι ελεύθερη την περίοδο 24-31 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία ανοίγουν επίσης ξανά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία.

Πάντως, δεν θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν, από τις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης, τα εστιατόρια και θα αρθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται και η πλήρης επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού εκτιμάται πως θα ξεκινήσει στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, επισημαίνοντας όμως ότι δεν θα καταστήσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού υποχρεωτικό.

«Θα οργανώσουμε μια εκστρατεία για γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού», είπε, εκφράζοντας την προσδοκία του «να διασφαλίσουμε τον αριθμό των δόσεων σε συνεργασία με την Κομισιόν».

Οι υγειονομικές αρχές θα καθορίσουν τις διαδικασίες για τη χορήγηση του εμβολίου σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ενώ σε κάθε περίπτωση πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γηραιότεροι και οι πλέον ευάλωτοι θα εμβολιαστούν, ενημέρωσε ο Εμ. Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι ««θα πρέπει να είμαστε πιο περιοριστικοί» με όσους νοσούν. «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει αύριο. Μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία μακροπρόθεσμα» είπε ο γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα και ένα τρίτο lockdown».

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Μέχρι τρεις οικογένειες σε σπίτι για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Τζόνσον