Εκτελεστικό διάταγμα αναθεώρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ υπογράφει ο Μπάιντεν

Εκτελεστικό διάταγμα αναθεώρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ υπογράφει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα απαιτείται πλήρης αναθεώρηση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Αμερικής από την Κίνα και άλλους ανταγωνιστές σε μια σειρά από κλάδους.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα απαιτεί από τις ομοσπονδιακές αρχές να διενεργήσουν αναθεωρήσεις διάρκειας –το μέγιστο 100 ημερών– επί των αλυσίδων εφοδιασμού της χώρας σε ό,τι αφορά ημιαγωγούς, φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων και κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων όπως αυτοκίνητα και όπλα.

Η εντολή αναφέρει ότι «η συνεργασία με συμμάχους μπορεί να κτίσει σε ισχυρές και, ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», υποδηλώνοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις και η πολυμέρεια θα είναι κεντρικές για αυτό το σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ενισχύσει τις συνεργασίες με την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στην παραγωγή τσιπ, και τις οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας στις σπάνιες γαίες.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα εξετάσει ένα πλαίσιο για τη ταχεία ανταλλαγή προϊόντων και αγαθών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως και τη διασφάλιση αποθεμάτων και εφεδρικού δυναμικού παραγωγής. Οι εταίροι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κληθούν να συνεργάζονται λιγότερο με την Κίνα.

Με φόντο τα παραπάνω, επιτακτική ανάγκη ανάγκη θεωρείται το ζήτημα της ελλείψεως τσιπ (ημιαγωγών) που έχει πλήξει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Οι ΗΠΑ έχουν δει το μερίδιό τους να μειώνεται στην παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ημιαγωγών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την Boston Consulting Group. Από 37% το 1990, τώρα βρίσκεται στο 12%.

Την ίδια ώρα, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και ο Μπράιαν Ντις, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, συνεργάζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.