Εισβολή ενόπλων ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις στην ΥΠΕΞ
Λιβυή

Εισβολή ενόπλων ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις στην ΥΠΕΞ

Την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη και το πόσο αποσταθεροποιητικά λειτουργεί η ανεξέλεγκτη διασπορά των όπλων, τα ξένα στρατευμάτα στη χώρα, μεταξύ των οποίων και τα τουρκικά, αναδεικνύει η εισβολή αργά χθες το βράδυ από ενόπλους στο ξενοδοχείο «Κορίνθια» το οποίο χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα το Προεδρικό Συμβούλιο.

Η επίθεση είχε, όπως όλα δείχνουν, στόχο τον Μ. Μένφι, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε εγκαταλείψει τον χώρο, ενώ οι εισβολείς κραύγαζαν συνθήματα και εναντίον της υπουργού Εξωτερικών Αλ Μανγκούς.

Εκπρόσωπος του Πολιτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε το επεισόδιο, αν και με νεότερη δήλωση της νωρίς το μεσημέρι προσπάθησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο ώστε να μη δοθεί αφορμή για νέα όξυνση της τεταμένης κατάστασης.

Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι δεν κινδύνευσε κανείς και ότι δεν ήταν ένοπλοι αυτοί που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, αν και όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για μέλη συγκεκριμένων ομάδων που ελέγχουν περιοχές της Τρίπολης.

Οι πολιτοφυλακές που εδρεύουν στα δυτικά της χώρας απαιτούν την απομάκρυνση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, όπως και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Είναι ένα ακόμη επεισόδιο που δείχνει τη ρευστότητα στη χώρα, την απουσία κοινής γραμμής μεταξύ των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης, τα διαφορετικά συμφέροντα που αντιμάχονται και την ένταση ενόψει των προγραμματιζόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Ντμέιμπα, παρά το ότι είναι επιχειρηματίας, φαίνεται να έχει θέσει μία μεγαλύτερη ατζέντα από τη διευθέτηση εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων, ενώ η πολυφωνία εντός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.  

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα η οποία έστειλε ένα ακόμη μήνυμα πως η Τουρκία αποτελεί μία σταθερά για την Τρίπολη, παρά την αλλαγή των συσχετισμών. Σε αντίθεση με την πρόσφατη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία του στενού του κύκλου μόνο, στην προ εικοσαημέρου επίσκεψη στην Άγκυρα μετέβη σχεδόν το σύνολο των υπουργών.

Τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν ένα βασικό ζήτημα για τη μεταβατική περίοδο που βιώνει η Λιβύη. Το θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη ανέδειξε προ ημερών η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νάιλα Μανγκούς, επαναλαμβάνοντας παρουσία του τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, την πάγια θέση της για απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων από τη χώρα και αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Η Νάιλα Μανγκους, έχοντας στηρίγματα κι ευρύτερη αποδοχή διεθνώς, στοχοποιείται όχι μόνον από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους πολιτικούς που είναι σε άμεση εξάρτηση και σχέση με την Άγκυρα, αλλά και από ακραίους ισλαμιστές, κάτι που δείχνει την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση και πολεμική που σοβεί στη χώρα με αφορμή την τουρκική εμπλοκή.

Η τουρκική παρουσία και παρέμβαση στην Λιβύη υπονομεύει και την ομαλή πορεία προς τις εκλογές, μια παρέμβαση που στηρίζεται ακριβώς στα δυο παράνομα Μνημόνια, αυτό της Στρατιωτικής Συνεργασίας και εκείνο των θαλασσίων αρμοδιοτήτων, καθώς αμφότερα είναι απολύτως συνδεδεμένα μεταξύ τους.