ΕΕ: Η σύλληψη Γουόνγκ τορπιλίζει την εμπιστοσύνη μας στην Κίνα

ΕΕ: Η σύλληψη Γουόνγκ τορπιλίζει την εμπιστοσύνη μας στην Κίνα

Την άποψη ότι η σύλληψη του Τζόσουα Γουόνγκ τορπιλίζει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ θέτει εν αμφιβόλω την βούληση της Κίνας για την τήρηση των διεθνών της δεσμεύσεων, τορπιλίζει την εμπιστοσύνη και έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.

Ο ακτιβιστής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας δήλωσε στο Twitter ότι αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι κατά της διαδήλωσης μιας διαδήλωσης παραβίασε «τον δρακόντειο νόμο που (τότε) απαγόρευε την χρήση μάσκας». Ο νόμος είχε επιβληθεί από τη διοίκηση του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής του κινήματος για τη δημοκρατία την πρώην βρετανική αποικία. Έκτοτε, έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, o Γουόνγκ πριν λίγο καιρό έλεγε «Φυσικά φοβάμαι, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος για αυτό; Και λέω, όχι, κανείς δεν θα είναι έτοιμος για καταδίκη σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου».

Ο φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είχε γίνει σύμβολο του "Κινήματος των Ομπρελών" και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Είχε συλληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.

Κατά τις διαδηλώσεις του 2019, ο Γουόνγκ έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο «ακέφαλο» φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας. 

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν την υποψηφιότητα του Γουόνγκ ενόψει των εκλογών για την τοπική βουλή, οι οποίες εν τέλει αναβλήθηκαν λόγω του κορονοϊου. 

AP Photo/Vincent Yu