ΕΕ: Άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων τον Ιούλιο

ΕΕ: Άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά της σύνορα μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα αρχίσει τη σταδιακή άρση περιορισμών από και προς άλλες χώρες τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Η Επίτροπος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου έπειτα από τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ένωσης θα έχουν καταργήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου, αλλά κάποιες θα περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Αυτό σημαίνει ότι τα εσωτερικά σύνορα θα είναι ανοιχτά στο τέλος Ιουνίου, υποθέτω. Θα πρέπει να σκεφτούμε την σταδιακή άρση των περιορισμών για τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ευρώπη στις αρχές Ιουλίου», είπε.

Πολωνία και χώρες της Βαλτικής ανοίγουν τα κοινά τους σύνορα

Στο μεταξύ, σήμερα ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε πως Πολωνία και Βαλτικές χώρες θα ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ τους την ερχόμενη εβδομάδα, χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν εφαρμοσθεί λόγω της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Λιθουανός πρωθυπουργός μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του, «συμφωνήσαμε πως η ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα». «Τα υπουργεία από τις δύο χώρες έλαβαν οδηγίες να εργασθούν πάνω σε αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία είχαν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα από τις 15 Μαΐου,σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους.

Οι τρεις βαλτικές χώρες επιτρέπουν την είσοδο σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επιλέγοντας ιδίως εκείνες των οποίων οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται χαμηλά και μειώνουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν αναζωπύρωση της επιδημίας, που έχει επιβραδυνθεί στις Βαλτικές χώρες.

Οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες καλούνται να τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ενώ συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες από χώρες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία.

Ελβετία: Ανοίγει τα σύνορα με την Ευρώπη στις 15 Ιουνίου

Η Ελβετία σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορά της με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) και τη Βρετανία στις 15 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Καρίν Κέλερ-Σούτερ ενημέρωσε τους συναδέλφους της για την κίνηση αυτή. «Η γραμμή της κυβέρνησης συμβαδίζει με εκείνην πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στην άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της [ζώνης] Σένγκεν την Παρασκευή, πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα για μια επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης στις 15 Ιουνίου», είπε.

Στην Ελβετία, τα νέα κρούσματα της COVID-19 αυξήθηκαν σήμερα κατά 23 και έφθασαν τα 30.936. Ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 1.660.