Δύο γυναίκες νεκρές από ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ

Δύο γυναίκες νεκρές από ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων δύο σοβαρά, κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες από την παλαιστινιακή τρομοκρατική oργάνωση Χαμάς στην Ισραηλινή πόλη Ασκελόν σε συνέχεια των επεισοδίων των τελευταίων ημερών. 

Οι ανθρώπινες απώλειες είναι οι πρώτες από τη Δευτέρα οπότε και ξεκίνησε το μπαράζ ρουκετών από πλευράς Παλαιστίνιων. 

O κύκλος βίας κλιμακώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας, μετά την εκτόξευση από Παλαιστίνιους μαχητές ρουκετών προς την Ιερουσαλήμ και το νότιο Ισραήλ και τις αεροπορικές επιθέσεις αντιποίνων του Ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας κοντά στη πόλη Ασκελόν.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός καταμετρούσε ήδη πάνω από 200  επιθέσεις με ρουκέτες. Δεκάδες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας οι οποίες πρόσθεσαν ότι υπήρξαν τραυματισμοί έξι ισραηλινών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την Τρίτη το πρωί, ο εκπρόσωπος του στρατού Χιντάι Ζίλμπεραν δήλωσε ότι η μάχη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και ότι οι επόμενες ώρες θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

«Έχουμε μια έντονη μέρα μπροστά μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Έχουμε έναν στόχο και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν».

Σε απάντηση των επιθέσεων των παλαιστινίων, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν περίπου 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονταν με τη Χαμάς, ενώ μερικοί συνδέονταν με άλλες τρομοκρατικές ομάδες στον θύλακα, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Στα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η εφημερίδα Jerusalem Post και η Times of Ιsrael ανέφεραν ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 15 μέλη της Χαμάς ενώ τρία παιδιά σκοτώθηκαν από «λάθος» που έγινε κατά την εκτόξευση ρουκετών από τη Παλαιστινιακή πλευρά.

Ο εκπρόσωπος της IDF δήλωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή απωλειών άμαχου πληθυσμού, αλλά τόνισε ότι η Χαμάς λειτουργεί σκόπιμα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, χρησιμοποιώντας τους κατοίκους της Λωρίδας ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην Χαμάς: «Όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα. Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

Η απάντηση ήρθε με τις αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, ο Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωνε την αναβολή των εκλογών στην Παλαιστίνη, κατηγορώντας το Ισραήλ για τα αιματηρά γεγονότα.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ξέσπασαν νέα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ κατά την ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της επετείου της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», όταν Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των  δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους Εβραίους Όρος του Ναού.

H συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και κάθε χρόνο σχεδόν αποτελεί εστία συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν τον ανατολικό τομέα πρωτεύουσα του κράτους το οποίο φιλοδοξούν να ιδρύσουν.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα πρόσκομμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο.