Βόμβα Ντ. Τραμπ: Διέκοψε την χρηματοδότηση στον ΠΟΥ

Βόμβα Ντ. Τραμπ: Διέκοψε την χρηματοδότηση στον ΠΟΥ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την από ημερών απειλή του ανακοινώνοντας την  διακοπή της χρηματοδότησης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας «ο ΠΟΥ απέτυχε στη βασική του αποστολή», εννοώντας τις προβλέψεις του για την εξάπλωση του νέου κορινοϊού.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟY στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον οργανισμό έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει η Κίνα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν έμμεσα η άμεσα το 22% της χρηματοδότησης του ΠΟΥ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν μία εβδομάδα περίπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση κατηγορώντας τον ΠΟΫ πως είναι «κινεζοκεντρικός» και επιρρίπτοντας του ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του». 

Την ίδια ώρα, σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει πως η ανακοίνωση του Τραμπ συνδέεται και με την προσπάθεια του να πιέσει τον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερους Αμερικανούς πολίτες. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2% του προσωπικού του οργανισμού είναι Αμερικανοί.

Σημειώνεται ότι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί ασκούν ολοένα και δριμύτερη κριτική στον ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι στηρίχθηκε σε εσφαλμένα στοιχεία από την Κίνα σχετικά με την επιδημία του νέου κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με το επιχείρημα ότι «επέτρεψε στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον ΠΟΥ για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα».

Πώς χρηματοδοτείται ο ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του - υπάρχουν 194, συν δύο συνεργάτες-  και από εξωτερικές δωρεές.

H συμμετοχή υπολογίζεται βάση του ΑΕΠ  και του πληθυσμού. Έτσι, για το 2020/21, το "τέλος συμμετοχής" για το Αφγανιστάν είναι 33.500 δολάρια - 0,007% του συνόλου των τελών, ενώ για τις ΗΠΑ είναι 116 εκατομμύρια δολάρια - 22% του συνόλου των τελών μέλους.

Ωστόσο, οι εκτιμώμενες συνεισφορές, τα τέλη συμμετοχής δηλαδή, αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης του ΠΟΥ. Οι εθελοντικές δωρεές, από χώρες και άλλες ομάδες, αποτελούν το υπόλοιπο.

Αυτό το γράφημα από τον ΠΟΥ δείχνει τα έσοδά του για το 2018/19. Παρέχοντας 400 εκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, ακολουθούμενος από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία.

Αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου. 

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Διαβάστε ακόμα:

- Μπ. Γκέιτς: Η διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ είναι «τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται»

- Γερμανία και Κίνα επικρίνουν Τραμπ για την απόφαση αναστολής χρηματοδότησης του ΠΟΥ

- Washinghton Post: Το όνομα του Τραμπ θα αναγράφεται στις επιταγές οικονομικής ενίσχυσης!