Η Ελλάδα αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό του Ερντογάν
Die Welt

Η Ελλάδα αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό του Ερντογάν

«Κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο – η δίψα του Ερντογάν για εξουσία δεν έχει όρια». Υπό αυτό τον τίτλο, ο οποίος αποδίδει ευθέως στην Τουρκία και τον πρόεδρό της την ευθύνη για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο και τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν, περιγράφει η ιστοσελίδα της γερμανικής Die Welt τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στο βασικό της θέμα.

Εξαρχής δε, ο ανταποκριτής της Άλφρεντ Χάκενσμπεργκερ επικεντρώνει την ανάλυσή του στις πραγματικές αιτίες: Η απειλή, γράφει, «δεν οφείλεται μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά και σε ένα αποφασιστικής σημασίας γεωπολιτικό ερώτημα: Πόσο μακριά θα φτάσει η ισχύς και η εξουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν – και θα καταφέρει, άραγε, η Ελλάδα να τον σταματήσει;».

Με τον τρόπο δε που είναι διατυπωμένη η παραπάνω φράση και το ερώτημα το οποίο την συνοδεύει, είναι φανερό πως η αγωνία των Ευρωπαίων και ειδικά του Βερολίνου είναι μεγάλη, καθώς συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει. Και ταυτόχρονα, μοιάζουν να στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντάς την ως «κυματοθραύστη» των φιλοδοξιών του Ερντογάν.

Άλλωστε, ο αρθρογράφος επανέρχεται στο ίδιο ζήτημα στη συνέχεια της ανάλυσής του: «Με την πρώτη ματιά, φαίνεται να πρόκειται για μια συγκεχυμένη και πικρόχολη διαμάχη δύο γειτονικών χωρών για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στη Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα οι αιτίες του ανταγωνισμού πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά. Η Ελλάδα αμύνεται απέναντι στην ιμπεριαλιστική πολιτική ισχύος του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να αναστήσει με κάθε μέσο μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία».

Η Αγία Σοφία και ο σουλτάνος

Και συνεχίζει: «Επιβεβαίωσε πρόσφατα τις προθέσεις του με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Ερντογάν σκηνοθέτησε την παρουσία του εκεί ως σουλτάνος. Μίλησε για μια νέα εποχή που ανατέλλει για την Τουρκία και είπε ότι η χώρα του θα παίξει μελλοντικά ένα κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, ως ηγετική δύναμη. Ακριβώς αυτό επιδιώκει να αποτρέψει η Αθήνα».

Ο ίδιος διαπιστώνει, επίσης, ότι «για να πετύχει, η μικρή Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους». Και αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, ότι έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να τους διασφαλίσει – προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου, του Ισραήλ, αλλά και της Γαλλίας. «Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα που συνορεύει με την ανατολική Μεσόγειο θα ηττηθεί, αργά ή γρήγορα, εάν δεν εφαρμόσει μια πολιτική ισχύος σήμερα», τονίζει.

Προσθέτει δε ότι «η Ελλάδα αναζητεί στήριξη και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Τουρκίας». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπενθυμίζει, η συμφωνία την οποία υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διευρυμένη χρήση βάσεων στο ελληνικό έδαφος από τους Αμερικανούς έχει προκαλέσει ανησυχία και οργή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, καθώς «οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας θα μπορούσαν να δοκιμαστούν».