Διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχομένο Συνόδου με την Ρωσία

Διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση το ενδεχομένο Συνόδου με την Ρωσία

Την ώρα που Γαλλία και Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου με τη Ρωσία, οι χώρες της Βαλτικής με πρώτη τη Λιθουανία προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για όσο διάστημα η Μόσχα δεν αλλάζει την επιθετική συμπεριφορά της.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής των 27 εθνικών ηγετών του μπλοκ, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με πρόταση του Παρισιού και του Βερολίνου να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου κορυφής της ΕΕ με τον Πούτιν. Ο Ναουσέντα παρομοίασε την ιδέα «σαν να προσπαθούμε να αρπάξουμε την αρκούδα για να διατηρήσουμε ένα δοχείο μελιού ασφαλές. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, δεν μοιάζει με τη σχέση της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία, αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε  σε δημοσιογράφους.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώξει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς καμία αλλαγή στην αντιμετώπιση του Κρεμλίνου, το οποίο προσάρτησε την Κριμαία από το Κίεβο και υποστήριξε αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία προσαρτά την Κριμαία, διεξάγει πόλεμο στον Ντονμπάς και η Ευρώπη σηκώνει τους ώμους της και συνεχίζει να αναζητά διάλογο. Η Ρωσία δεν κατανοεί τέτοιου είδους δωρεάν παραχωρήσεις ως ένδειξη δύναμης», πρόσθεσε ο Κάρινς.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε από την πλευρά της «την τελευταία φορά που είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με όλους τους ηγέτες για τη Ρωσία, συμφωνήσαμε ότι η Μόσχα είναι μια μεγάλη απειλή. Αναρωτιέμαι τι έχει συμβεί τώρα, από πού προέρχεται αυτή η πρόταση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, Ρίγα, Βίλνιους και Ταλίν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που απηύθυνε η Πράγα προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Τσεχία, η οποία είχε απελάσει νωρίτερα 18 Ρώσους διπλωμάτες, ισχυριζόμενη ότι η Ρωσία είχε εμπλακεί στην ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην ανατολική Τσεχία, για να ακολουθήσει η απάντηση της Μόσχας που απέλασε 20 Τσέχους υπαλλήλους της.

Παράλληλα, οι χώρες της Βαλτικής, πρωτίστως η Λιθουανία, εγείρουν ενστάσεις ως προς την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ισχυριζόμενες ότι ο αγωγός συνιστά απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Όχι και από Ολλανδία- Πολωνία

«Η έναρξη οποιουδήποτε άμεσου διαλόγου στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο είναι δυνατή μόνο σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πραγματική απο-κλιμάκωση», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι  «Είναι μια σαφής κατάσταση για εμάς. Όταν βλέπουμε υβριδικές επιθέσεις εναντίον των γειτόνων μας, σε εμάς, στο πλαίσιο της τελευταίας επίθεσης στον κυβερνοχώρο… είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε έναν διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο », πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε δήλωσε  ότι δεν έχει αντίρρηση για τη γαλλο-γερμανική πρόταση μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν - αρκεί να μην χρειάζεται να συμμετάσχει ο ίδιος. «Δεν με πειράζει μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν  αρκεί να μην είμαι εγώ παρών».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον Ρούτε, καθώς 196 Ολλανδοί πολίτες πέθαναν κατά την πτώση της πτήσης MH17 το 2014, για την οποία οι Κάτω Χώρες και μεγάλα μέρη της διεθνούς κοινότητας θεωρούν υπεύθυνη τη Μόσχα.