Δεν φαίνεται πιθανή συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα - Οργή για Ουγγαρία

Δεν φαίνεται πιθανή συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα - Οργή για Ουγγαρία

Εντείνεται η οργή των εταίρων έναντι της Ουγγαρίας που αρνείται εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμμπεργκις δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία εμποδίζονται μόνο από ένα από τα 27 μέλη του μπλοκ.

"Όλη η ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος... πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι", είπε ο Λαντσμπέργκις καθώς έφτασε για συνάντηση με τους ομολόγους του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Ουγγαρία είναι η χώρα που διαχωρίζει τη θέση της,  δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, μάλλον απογοητευτικός εμφανίστηκε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ που είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σήμερα καθώς «υπάρχουν ισχυρές στάσεις από κάποια κράτη μέλη»

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε για τον απεγκλωβισμό από το τέλμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έκτο πακέτο κυρώσεων τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σάλενμπεργκ στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη κάποια ανάγκη για συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε να γίνουν αυτές οι συζητήσεις εκεί που πρέπει, στο συμβούλιο, προκειμένου να μην δώσουμε δημόσια εικόνα διαφωνίας. Η Ρωσία μας παρακολουθεί".

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ