Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την είσοδο του πολυτεχνικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ νωρίς το πρωί σήμερα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την απόπειρα εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πυροβολισμούς από σφαίρες καουτσούκ, με δακρυγόνα και με συλλήψεις σε όσους επιχείρησαν να βγουν από τη Σχολή, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, όπως μεταδίδει, οι αστυνομικοί έσπασαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές και εισήλθαν στον χώρο για να τους συλλάβουν, ενώ αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Συγκεκριμένα μια ομάδα 100 ατόμων προσπάθησε να φύγει από το Πολυτεχνείο όμως ήρθε αντιμέτωπη με δακρυγόνα και σφαίρες με πλαστική επικάλυψη. Κάποιοι συνελήφθησαν, την ώρα που άλλοι παραπατούσαν στα οδοφράγματα καθώς οι αστυνομικοί τους στόχευαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν.

Ένας διαδηλωτής που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Πολυτεχνείο και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο BBC ότι 300 με 500 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροβόλησαν τρεις φορές με πραγματικές σφαίρες τα ξημερώματα κοντά στο πανεπιστήμιο, διευκρινίζοντας ότι κανένας δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το CNN, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες διαδηλωτές στο εσωτερικό της Πολυτεχνικής Σχολής, έχοντας αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη έπειτα από συγκρούσεις δύο ημερών που ενίσχυσαν τους φόβους για μία αιματηρή αναμέτρηση.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πετούσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απαντούσαν με εκτοξευτήρες νερού.

Η αστυνομική δύναμη του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσα άτομα έχουν συλληφθεί στην σχεδόν 24ωρη πολιορκία και δεν υπάρχουν σαφείς αριθμοί για όσους έχουν τραυματιστεί.

Από το πρωί της Δευτέρας, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές θεωρούνταν ότι παραμένουν στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου. 

Η Ουάσινγκτον στηλιτεύει την «αδικαιολόγητη χρήση βίας»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» στο Χονγκ Κονγκ και καλεί το Πεκίνο να προασπίσει την ελευθερία της περιοχής, δήλωσε ανώτερο στέλεχός της χθες Κυριακή, καθώς διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία πριν περικυκλωθούν και αποκλειστούν στο εσωτερικό ενός από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια.

«Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη χρήση βίας και προτρέπουμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη βία και να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Όπως έχει πει ο πρόεδρος, οι ΗΠΑ αναμένουν το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του βάσει της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης και να προστατεύσει την ελευθερία, το νομικό σύστημα και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμα:

Πεδίο μάχης το Χονγκ Κονγκ - Διαδηλωτές εκτοξεύουν βέλη και βόμβες μολότοφ

Αστυνομία Χονγκ Κονγκ: «Θα χρησιμοποιήσουμε κανονικές σφαίρες, αν απειληθούμε»

Φωτογραφία αρχείου: AP/images