7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Χιούστον: Απολύθηκαν 150 υγειονομικοί λόγω άρνησης να εμβολιαστούν

Χιούστον: Απολύθηκαν 150 υγειονομικοί λόγω άρνησης να εμβολιαστούν
AP Photo/David J. Phillip

Τουλάχιστον 153 υπάλληλοι νοσοκομείου του Χιούστον - συμπεριλαμβανομένων νοσοκόμων και άλλου ιατρικού προσωπικού - απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν την Τρίτη αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, λίγες εβδομάδες αφότου δικαστήριο της πολιτείας είχε απορρίψει δικαστική προσφυγή τους.

Τον Απρίλιο, το Houston Methodist Hospital ζήτησε και από τους 25.000 υπαλλήλους του σε ολόκληρο το Τέξας να εμβολιαστούν, όντας το πρώτο νοσοκομείο της χώρας που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Εκείνοι που δεν υπέβαλαν απόδειξη εμβολιασμού έως τις 7 Ιουνίου - ή που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για εξαίρεση βάσει της «ιατρικής κατάστασης (συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εγκυμοσύνης) τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία δυο εβδομάδων. Το νοσοκομείο απέλυσε δύο διευθυντές για την άρνηση να εμβολιαστούν τον Απρίλιο και έθεσε σε αναστολή 178 ακόμη μέλη του προσωπικού στις 7 Ιουνίου.

«Οι εργαζόμενοι είχαν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Γκειλ Σμιθ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου. «Οι εργαζόμενοι που δεν πληρούσαν την προθεσμία απολύθηκαν σήμερα», δήλωσε ο ίδιος. «Οι υπάλληλοι που συμμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής επέστρεψαν στη δουλειά την επόμενη ημέρα».

Προ δυο εβδομάδων, η ομοσπονδιακή δικαστής Λιν Χιουζ χαρακτήρισε ορθή την πολιτική του Methodist Hospital του Χιούστον να απαιτεί το προσωπικό του να έχει εμβολιαστεί στην ετυμηγορία της  με την προσφυγή μιας νοσηλεύτριας η οποία  επιχειρηματολογούσε πως εάν η σύμβασή της τερματιζόταν επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, θα έπρεπε να θεωρηθεί πως υπέστη άδικη και καταχρηστική απόλυση.

Η δικαστής ανέφερε ακόμη πως η νομοθεσία του Τέξας προστατεύει τους εργαζόμενους όταν απολύονται επειδή αρνούνται να διαπράξουν κάτι παράνομο, αλλά ο όρος που θέτει το νοσοκομείο στο προσωπικό του συμμορφώνεται προς τη νομοθεσία και τη δημόσια πολιτική.

Το νοσοκομείο Methodist «προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να σώσει ζωές, χωρίς να μολύνει κανέναν» με τον νέο κορονοϊό, ανέφερε η δικαστής Χιουζ στην πεντασέλιδη ετυμηγορία της. «Είναι μια επιλογή που έχει κάνει για να είναι το προσωπικό του, οι ασθενείς του και οι οικογένειές τους πιο ασφαλείς».

Η επιτροπή ίσων ευκαιριών για την απασχόληση των ΗΠΑ επίσης έκρινε τον περασμένο μήνα ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιάζονται για την COVID-19, με ορισμένες εξαιρέσεις.