Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο κατά της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό που στοχεύει τόσο την αρχική όσο και την Omicron παραλλαγή του ιού. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) ενέκρινε το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο που παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ως αναμνηστικό για ενήλικες.

Η απόφαση του οργανισμού βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι ο ενισχυτής προκάλεσε «μια ισχυρή ανοσοαπόκριση τόσο κατά του Omicron (BA.1) όσο και του αρχικού ιού του 2020, ανέφερε.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανέφερε επίσης μια διερευνητική ανάλυση στην οποία βρέθηκε ότι η το εμβόλιο παράγει μια καλή ανοσολογική απόκριση έναντι των κυρίαρχων παραλλαγών της Όμικρον, BA.4 και BA.5.

Δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια με αυτό το νέο σκεύασμα, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον COVID-19 εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία κατά της νοσηλείας και του θανάτου, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει δεχθεί πλήγμα καθώς ο ιός έχει εξελιχθεί.

«Η πρώτη γενιά εμβολίων COVID-19 που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της νόσου και να σώζουν ζωές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MHRA, Τζουν Ρέιν.

«Αυτό που μας δίνει αυτό το δισθενές εμβόλιο είναι ένα ακονισμένο εργαλείο στο οπλοστάσιο μας για να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε από αυτήν την ασθένεια καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται» πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένουν ότι τα εμβόλια που είναι προσαρμοσμένα στην παραλλαγή του COVID θα εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Σεπτέμβριο και έχουν επισημάνει ότι η ρυθμιστική αρχή είναι ανοιχτή στη χρήση εμβολίων που στοχεύουν την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 αυτό το φθινόπωρο.

Αντίθετα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη συγκεκριμένη συμπερίληψη των νεότερων υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 του Omicron σε τυχόν νέα εμβόλια που χρησιμοποιούνται εγχώρια.

Εκτός από τη Moderna, οι εταιρείες Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν επίσης εκδόσεις του εμβολίου mRNA που έχουν τροποποιηθεί για την καταπολέμηση των παραλλαγών της Όμικρον.