Βουλή των Λόρδων: Σε κίνδυνο το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας λόγω Brexit

Βουλή των Λόρδων: Σε κίνδυνο το μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας λόγω Brexit

H Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για την σταθερότητα της λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις του Brexit. 

Σύμφωνα με έκθεση Επιτροπής των Λόρδων εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας ΕΕ για την εμπορική συμφωνία.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε χθες σήμερα τη Βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της αναφορικά με τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών με συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times.

Μιλώντας λίγο πριν από τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, ο  Μπαρνιέ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για αθέτηση δεσμεύσεων.

Κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση, οι δύο πλευρές συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο εάν αυτή η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συνομιλίες, ή όχι.

Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της παράτασης, την στιγμή που ο κορονοϊος έχει σημαντικά διαταράξει το πρόγραμμα των συνομιλιών, καθώς και την μορφή τους, αφού διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021