8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Bίντεο δείχνει αστυνομικούς του Οχάιο να «γαζώνουν» με σφαίρες άοπλο Αφροαμερικανό

Bίντεο δείχνει αστυνομικούς του Οχάιο να «γαζώνουν» με σφαίρες άοπλο Αφροαμερικανό
Ap Images

Βίντεο που κυκλοφόρησε χθες Κυριακή δείχνει οκτώ αστυνομικούς στο Άκρον του Οχάιο να πυροβολούν στη διάρκεια καταδίωξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού, το σώμα του οποίου βρέθηκε «γαζωμένο» με περίπου 60 σφαίρες. Η καταδίωξη του Αφροαμερικανού ξεκίνησε, επειδή επιχείρησε να διαφύγει μετά από μικρή τροχαία παράβαση.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι αστυνομικές αρχές παρουσίασαν βίντεο, το ένα από τα οποία έδειχνε πυροβολισμό από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 25χρονος Τζέιλαντ Γουόκερ.

Μετά από καταδίωξη πολλών λεπτών, ο Γουόκερ πήδηξε από το αυτοκίνητο και διέφυγε τρέχοντας. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι στράφηκε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή νόμιζαν ότι ήταν οπλισμένος. Αργότερα βρέθηκε όπλο στο αυτοκίνητό του.

Την Κυριακή, ο δικηγόρος της οικογένειας Γουόκερ, Μπόμπι Ντιτσέλο, δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ότι «ανησυχεί πολύ» για την κατηγορία ότι ο Γουόκερ πυροβόλησε αστυνομικούς από το αυτοκίνητό του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον βίαιο θάνατό του. «Θέλουν να τον μετατρέψουν σε μασκοφόρο τέρας με όπλο», είπε ο Ντιτσέλο.

Ο Ντιτσέλο προέτρεψε το κοινό να είναι ειρηνικό στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Γουόκερ, προσθέτοντας ότι ήταν επιθυμία της οικογένειας του Γουόκερ να αποτραπεί περισσότερη βία.

Οι πυροβολισμοί κατά του Γουόκερ αποτελούν το τελευταίο συμβάν σε σειρά δολοφονιών Αφροαμερικανών από τις αστυνομικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στη Μινεάπολη, που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών ανισοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαδήλωση και συγκεντρώσεις

Την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Άκρον, κυματίζοντας σημαίες «Black Lives Matter» και φωνάζοντας και «Justice for Jayland».

Αργότερα, η αστυνομία κήρυξε παράνομη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό αρχηγείο του Άκρον, ενώ ειδικές δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι σαφές πόσες σφαίρες έπληξαν τον Γουόκερ, αλλά το βίντεο κάμερας σώματος δείχνει αστυνομικούς να πυροβολούν δεκάδες φορές εναντίον του.

Οι οκτώ αστυνομικοί που εμπλέκονται άμεσα στον πυροβολισμό έχουν τεθεί σε διοικητική άδεια μετ' αποδοχών.

Πηγή: Reuters